maandag 24 juni 2013

Dag 1: Kook het voort + Aspergesalade



Jaja, dag numero uno van de vakantie. Oké, officieel is het nog geen vakantie, maar de examens zitten erop, dus scheelt het toch niet veel. En wat doet een mens tijdens zijn eerste dag vakantie? Koken natuurlijk! What else?
 In de voormiddag sleurde ik mijn papa mee naar een Kook-het-voort-workshop van EVA. In één woord: geweldig. Echt, het was super gezellig, super lekker en ik kreeg eindelijk eens de kans om eens wat ideetjes uit te wisselen met andere vegetariërs. Zelfs papa vond het plezant. Een echte aanrader! Meer info vind je op www.kookhetvoort.be en receptjes volgen later, beloofd. 

Na de workshop, was mijn kookhonger nog steeds niet gestild (3 weken examens en dus niet koken heeft zijn tol geëist) dus stortte ik mij op de asperges die vanuit onze groentelade naar mij lagen te lachen. Het werd een salade, met patatjes en eitjes van onze eigen kippen. We hadden tamelijk veel asperges, dus liet ik me volledig gaan. Een derde werd gestoomd, een derde gemarineerd en nadien kort efkes aangebakken en de rest van de asperges ging gewoon rauw door de sla. Over de sla kwam een soort pestoachtige dressing met peterselie en voor de show strooide ik er als alles klaar was nog wat bieslookbloemees over. Ik hoor u al denken: bloemen, da’s toch nie voor op te eten? Toch wel en lekker dat dat is, een beetje zoet met toch nog die pittige smaak van bieslook. Zalig…
Ik geef wel toe, deze salade is niet op één, twee, drie klaar, maar het is het werk echt wel waard. En trouwens, zo op zaterdagavond, het weekend na de examens, mag het toch al eens wat feestelijker zijn, niet waar? 

 Vergeet- die- examens- aspergesalade

-          1 kg asperges, geschild
-          Balsamicoazijn en honing
-          citroensap
-          Een bakje rucola, gewassen
-          200g zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
-          1 el kappertjes, fijngehakt
-          3 el pijnboompitjes, geroosterd
-          4 eitjes, zachtgekookt
-          Bieslookbloemetjes of andere kruidenbloemetjes
-          Zwarte peper en zout
Voor de peterseliedressing
-          Een kleine bussel peterselie
-          1 pollepel kookvocht van de asperges
-          2 el olijfolie
-          3 el pijnboompitjes
-          2 el balsamicoazijn
-           Peper en zout

  1.  Begin met de asperges. Een derde snijd je in schuine stukken en stoom je in een stoommandje. Dit duurt een 7-tal minuutjes, naargelang de dikte en hoe zacht je de asperges wil. Ik vind ze nog lichtjes krokant het lekkerst. Nog een derde van de asperges snijd je opnieuw in schuine stukken en marineer je een ongeveer 5 minuutjes in de balsamicoazijn en honing. Kap nadien de asperges met marinade in een pan en bak alles op een hoog vuur tot de marinade inkookt en de asperges beginnen te karamelliseren. Het laatste deel asperges snij je in kleine blokjes en besprenkel je met wat citroensap, zodat ze niet verkleuren.
  2. Nu de dressing. Heel simpel. Gewoon alles in de blender en mixen tot een gladde, ietwat lopende, mooie groene saus. 
  3. Ik serveerde deze sla in een grote schaal, zodat iedereen zoveel kan nemen als hij/ zij zelf wil. Verdeel de rucola over de bodem van de schaal en schik er de stukjes zongedroogde tomaat en rauwe asperges over. Daarop komen de gestoomde en gemarineerde asperges en de dressing. Snijd nu de eitjes doormidden en leg ze lukraak op de asperges. Bestrooi elk eierhelftje met wat peper en zout, strooi de pijnboompitjes over de schotel en werk af met de bloemetjes
  4. Zet de schotel op tafel, schep uw bordje vol, eet en denk: Mmm... ik had mij misschien toch beter nog wa meer opgeschept…

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen