maandag 1 juli 2013

Pizza vegetariana



Pizza is het beste bewijs dat iets niet ingewikkeld hoeft te zijn om toch ongelofelijk te smaken. Gewoon een bescheiden schep lekkere tomatensaus, verse biogroentjes en een paar plakjes mozzarella op een krokante pizzabodem, maar moet dat niet zijn …

Ik maak het deeg liefst zelf met in mijn achterhoofd de gedachte van “Wat je zelf doet, doe je meestal beter”. Als  je weinig tijd hebt (het deeg moet minstens 2 uur rijzen) of gewoon geen zin hebt om je handen vuil te maken (ja, deeg maken is altijd een beetje knoeien), kan je natuurlijk ook klaargemaakt deeg kopen in de supermarkt. Hetzelfde geldt voor de tomatensaus, al vind ik dat je die toch echt wel eens zelf zou moeten proberen maken.

Pizza vegetariana (voor 6 grote of 12 mini-pizza’s)


Voor het deeg

-          400g zelfrijzend bakmeel

-          150g volkoren meel

-          375 ml lauwwarm water

-          1 blokje verse bakkersgist (42g) of 1 zakje instantgist

-          2 el olijfolie

-          2 el melk

-          1 tl zeezout

Voor de tomatensaus

-          2 uien, fijngesnipperd

-          3 teentjes look, fijngesnipperd

-          2 blikken tomatenstukjes met basilicum

-          1 el biologisch bouillonpoeder

-          1 el rozemarijn

-          1 el oregano

-          Een flinke scheut balsamicoazijn

Voor erop

-          Zelfgemaakte tomatensaus of een pot lekkere tomatensaus uit de winkel

-          Paprikastukjes

-          Rode ui

-          champignonschijfjes

-          Olijven

-          Pesto

-          Mozzarella, Parmezaan …

-          pijnboompitjes

-          lekkere kruiden: oregano, rozemarijn, tijm, basilicum …

-          eigenlijk gewoon alles wat je lekker vindt

  1. Als je zo ijverig bent om zelf het deeg te maken, begin je hier best al enkele uren tot een dag op voorhand aan.
    Neem ongeveer een derde van het water en los hier de gist in op. Zet even aan de kant. Meng intussen in een grote kom het meel, het zout, de melk en de olie. Zorg dat alles goed gemengd is en voeg dan in een kuiltje in het midden het gistpapje en het overige water toe. Om te voorkomen dat straks de helft van het deeg aan je handen kleeft, meng je in het begin best met een houten lepel of iets dergelijks. Als het deeg te stevig wordt, kan je verder kneden met de hand. Het deeg moet ongeveer 10 minuten gekneed worden. Wie wil kan dit werkje natuurlijk ook aan de keukenmachine overlaten. Als het deeg goed gekneed is, vorm je er een bal van, leg je hem in een ingeoliede kom en laat je hem minstens 2 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Na het rijzen verdeel je het deeg in 12 kleine of 6 grote stukken en rol je elk van deze stukken zo dun mogelijk uit. Leg elk lapje deeg op een bakpapiertje.
  2. Nu kan je aan de tomatensaus beginnen. Fruit de ui en de look even aan in een scheutje olijfolie. Voeg na enkele minuten de tomatenstukjes, kruiden, bouillonpoeder en balsamicoazijn toe en laat de saus ongeveer tot de helft inkoken.  Mix de saus even door met de staafmixer. Het geeft niet als er nog wat stukjes inzitten.
  3. Verwarm de oven voor op 250°C of hoger. Hoe warmer, hoe beter!
  4. Voila, het grootste werk is nu al achter de rug. Nu moet  je gewoon nog alle toppings, de deeglapjes en de saus op een grote tafel zetten. Roep dan iedereen aan tafel en laat elk zijn eigen pizza samenstellen, zo bespaar je jezelf wat werk en vermijdt je situaties als ‘ maar ik lust helemaal geen paprika’s’ of  ‘Bah, da zijn toch geen olijven, hé?!’ . Waarschuw iedereen wel om niet te enthousiast te zijn met de tomatensaus, want anders zal het deeg straks niet krokant bakken.
  5. Leg nu de pizza’s met bakpapier en al op een paar bakplaten en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.



Buon appetito !

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen