zaterdag 29 december 2012

De dappere aardpeerIn mijn dromen leef ik op een grote boerderij met kippen die me dagelijks voorzien van verse eitjes, een immense boomgaard met allerlei soorten fruitbomen die ieder jaar zoveel vruchten dragen dat ik mijn hele familie een jaar lang van home-made confituur kan voorzien en een moestuin die zo groot is dat ik nooit nog één groente in de supermarkt hoef te kopen.
De realiteit is echter iets heel anders. In onze tuin lopen er wel een paar haantjes, maar meer dan wat in het gras krabben doen die niet. Van veel fruitbomen in er ook al geen sprake en mijn moestuin … tja. Papa is niet zo voor een moestuin en na lang zagen kreeg ik een donker hoekje in onze tuin toegewezen, waar bijna niks wil groeien. Tevergeefs probeer ik elk jaar verschillende soorten groenten uit in de hoop dat er toch eens iets zal willen groeien. Dit jaar was anders, want dit jaar ontdekte ik de aardpeer. Deze geweldig dappere groente blijkt zich erg goed thuis te voelen in dat zielige moestuintje van mij. Vorige week oogstte ik een hele kom van deze grillig gevormde witbruine knolletjes. 
Nu restte mij alleen nog de vraag: wat doe je daar in ’s hemels naam mee? Na wat rondsnuffelen op het net vond ik een receptje voor een feestelijk hapje. Na een paar aanpassinkjes schotelde ik het voor aan mijn proefkonijnen (mijn ouders) en die waren meteen verkocht. Ook op kerstavond was iedereen fan. Een echte aanrader!

Aardpeercrème met faux gras

Ingrediënten 


  • een 5-tal aardperen
  • melk
  • een flinke scheut sojaroom
  • een potje faux gras (plantaardig alternatief voor fois gras)
  • olijfolie
  • peper en zeezout1.   Schil de aardperen. Snijd er 4 in grove blokjes en doe die in een kookpot. Giet er zoveel melk bij tot ze onder staan en kook ze op een zacht vuurtje gaar.
2.   Snijd de helft van de resterende aardpeer in erg dunne schijfjes. Dit gaat best met een mandoline of met een scherp aardappelmesje een flinke portie geduld. Gooi de schijfjes in een kom, sprenkel er wat olijfolie over en kruid met een flinke snuf peper en zout. Bak de schijfjes enkele minuutjes op de hoogste stand in de oven tot ze gaar zijn.
3.   De ander helft van de aardpeer snijd je in brunoise (of iets wat daarop lijkt) en besprenkel je met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.
4.    Intussen zal de aardpeer in de melk gaar zijn. Mix ze stevig door tot een soort crème. Giet er een scheutje sojaroom bij en kruid de crème af met wat peper en zout.
5.   Zo, alle deeltjes zijn nu klaar. Nu rest je enkel nog een klein glaasje te vullen met wat van de crème. Werk de crème af met wat van je brunoise, een schijfje aardpeer ( vouw het tot een bloemetje voor een nog mooier effect) en een blokje faux gras.
6.   Serveer en geniet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten