woensdag 30 oktober 2013

Vegan Pumkinpie



Bijna Halloween...
Ik zal heel eerlijk met u zijn: al dat eng gedoe -die spinnen, spoken, heksen en andere niet bepaald gezellige schepsels- da’s echt niks voor mij. Wel iets voor mij en ook dé reden waarom Halloween een van mijn favoriete dagen van het jaar is, is de ultra-g(ri)ezelige sfeer die er rond die tijd altijd in ons huis hangt. Het begint zo stilletjes aan wat kouder te worden, de kale bomen kijken vanuit de hoogte neer op hun afgevallen blaadjes en de paddenstoelen schieten overal als euhm … paddenstoelen uit de grond. Ik ben dus niet het type dat in de herfst zo stilletjes aan naar een kleine winterdepressie aan het neigen is. Neenee, herfst dat is genieten.
Enfin, Halloween.
Dé groente die ongetwijfeld iedereen met dit feest associeert is natuurlijk de pompoen en laat dat nu net een van mijn favoriete groenten zijn. In België wordt deze oranje dikkerd bijna uitsluitend gebruikt in soep en als we eens echt gewaagd willen doen, dan roeren we al eens een paar pompoenblokskes door de risotto. Nee, echt creatief met pompoen kan je ons niet noemen. Amerikanen daarentegen gebruiken pompoen werkelijk in de vreemdste gerechten. In taart bijvoorbeeld. Pumkinpie is iets wat mij al jaren fascineert: enerzijds klinkt het afschuwelijk (pompoen in taart, dat klinkt al even erg als pattatjes in chocoladepudding of vol-au-vent met kiwi, niet?) , maar anderzijds ziet het er op foto’s altijd wel ongelofelijk goed uit. Er zat dus niks anders op: alleen het zelf proberen zou helderheid brengen. En onder het motto ‘waarom makkelijk als het ook moeilijk kan’,  dokterde ik op basis van veel, héél veel andere recepten en blogs meteen zelf een gezondere, vegan versie uit.
Of mijn pompoentaart smaakt zoals zijn klassieke Amerikaanse broertje? Ik vermoed van niet, maar ziet ze er niet verrukkelijk uit? En de smaak: alles behalve alledaags, kruidig, een tikje pikant, een beetje raar, maar echt wel lekker.
Zo’n pumkinpie, ’t is niks voor liefhebbers van de klassieke patisserie, maar zeker meer dan het proberen waard. Of om in halloweentermen af te sluiten: probeer het maar … als je durft.

Vegan PumkinPie


Voor de korst 

  • 5 el lijnzaad
  •   1 dl sojamelk
  • 3 el cocosolie
  • 1 el stevija
  •  ½ tl kaneel
  • Snuf zout
  • 250g volkorenmeel

Voor de pompoenvulling


  • 450g geroosterde pompoen*
  • 300 ml kokosmelk
  • 3 el vanille puddingpoeder
  •   2 tl kaneel
  •   ½ tl nootmuskaat
  •   2 tl stevija
  •   1 el ahornsiroop

Voor erbij


  •  Dadelkaramel (zie recept onderaan)
  • Geroosterde pecannoten

  1. Laat ons beginnen met de korst.
    Doe het lijnzaad samen met het water, de stevia, de kaneel en de melk in een keukenrobot en mix alles tot het meeste lijnzaad weggemixt is. Roer het meel door dit vochtige lijnzaadpapje en kneed tot een mooi samenhangend deeg.  
  2. Vet een klein springvormpje in met wat olie en duw het deeg op de bodem en tegen de randen. Bak de korst gedurende 20 minuten op 230°C.
  3. Ondertussen kunnen we beginnen aan de vulling.
    Mix eerst het vanillepoeder door de kokosmelk tot er geen klontertjes meer in zitten. Doe alle andere ingrediënten erbij en mix tot een gladde, oranje massa.
  4. Schep de vulling in de voorgebakken korst en bak de taart nog eens 40 minuten aan 200°C.
  5. Laat de pompoentaart minstens 3 uur afkoelen. Serveer met een streepje dadelkaramel en wat geroosterde pecannoten.


Dadelkaramel

Geen gedoe met fornuizen of gloeiendhete suikermassa’s waar ge u sowieso aan verbrandt en pannen die uren moeten weken eer ge ze terug een beetje terug in ere krijgt. Dadelkaramel is poepsimpel, immens veel gezonder dan suikerkaramel en onnoemelijk lekker. 

  •  1 handvol ontpitte dadels
  • Heet water, voldoende om de dadels net onder te zetten, maar beter te weinig dan te veel
  • Een flinke snuf (Himalaya)zout

  1. Goed opletten want het is klaar voor ge het goed en wel beseft.
    Hou u vast: Doe alle ingrediënten in een blender, mix en klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen