woensdag 13 november 2013

IJstijd ?



Ja, het is herfst en neen, het is er absoluut het weer niet meer voor, maar zo af en toe mag een mens toch een keer tegen de stroom in zwemmen, niet waar?
Daarom presenteer ik u op het moment waarop de meesten onder jullie (zo realistisch ben ik wel) waarschijnlijk meer naar warme appeltaart en een dampende kop chocomelk verlangen: suikervrij, vegan, ongelofelijk verslavend lekker Pecan-BanaanIJS!

Omdat zot zijn gene zeer doet.
(en omdat jullie stiekem ook wel zin hebben in lekker ijs, ik voel dat …)


Voor het banaanijs

-          500 ml sojayoghurt of magere yoghurt (niet veganistisch)
-          500 ml sojamelk
-          1 el stevija
-          1 grote el vanillepuddingpoeder
-          3 bananen, in grote stukken gesneden
 Voor de nut brittle
-          1 handvol pecan- of andere lekkere noten, geroosterd en grof gehakt
-          1 handvol ontpitte dadels, in hele kleine stukjes gesneden
-          3 el boekweitkorrels (geeft een cruchy bite)
-          ¼ tl (himalaya)zout
-          1 el rijststroop
-          1 el kokosolie
-          1 tl stevija


  1. Begin met de nut brittle:
    Gooi de dadelstukjes, noten, boekweitkorrels, het zout en de stevija in een klein diepvriesbestendig kommetje en roer alles goed door mekaar.
    Smelt de kokosolie en de rijststroop in de microgolfoven (1 minuut, 700Watt).
    Roer de gesmolten olie en stroop door de andere ingrediƫnten en zorg dat alles mooi omhuld is met een glanzend laagje.
    Druk alles stevig aan tegen de bodem en rand van het diepvrieskommetje en plaats het terwijl je het ijs maakt in de vriezer.
  2. Nu het ijs:
    Heel simpel: alles in de blender, mixen tot een mooie, gladde milkshakeachtige substantie en afdraaien in de ijsmachine.
  3.  Wanneer het ijs klaar is (dit duurt ongeveer 30 minuten), schep je het in een diepvriesbestendige kom en roer je er ¾ van de nut brittle door. Laat het ijs nog zo’n dik uur opstijven in de vriezer, schep er mooie bollen van, werk af met wat van de overgehouden brittle en serveer
 Opmerking: Als je het ijs langer in de vriezer laat opstijven (max. 2 weken), zal het steenhard worden. Dit is perfect normaal en komt doordat er geen vet in het ijs zit. Geen paniek: 1 Ć  2 minuutjes in de microgolf (ja, ijs verwarmen, waarom ook niet) of voor de geduldige zielen een uurtje op het aanrecht en het ijs is weer lekker schepklaar.


1 opmerking: