vrijdag 6 december 2013

Ontspannen met wortels



Al de hele week had ik ongelofelijk veel zin in wortelsoep, maar bij gebrek aan tijd door een extreme overdosis aan fysica, bio en ander leuks ( examens …) kwam er van wortelsoep niet veel in huis. Tot nu. Na zo’n week zwoegen had ik naar mijn bescheiden mening toch al eens wat ontspanning verdiend en dat staat bij mij dan weer gelijk aan koken. Zo wat wortels schillen, look pellen en ajuinen in stukken hakken, ’t is raar ik weet het, maar dat ontspant mij…
Ontspanning van vanavond was dus geroosterde wortelsoep. Eindelijk. Mét croutons.
Geen gewone, ordinaire broodcroutons, maar echte, glutenvrije polentacroutons. Omdat het al eens iets anders mag zijn en omdat ik nood had aan wat culinair geëxperimenteer.
Daar een beetje huisgekiemde linzen (keilekker en supergezond, maar daarover ooit wel nog meer) en zonnebloempitjes bij, lepeltje, kerstmuziekje (één van mijn andere rare ontspanningswijzen ) en een mens kan er direct weer tegen aan! 
 Geroosterde wortelsoep met polentacroutons

-          1.5 kg wortels, geschild en in staafjes
-          3 grote uien, gepeld en grof gehakt
-          4 teentjes look, gepeld
-          1 el gedroogde tijm
-          Peper, zeezout en olijfolie
-          Een flinke scheut balsamicoazijn
-          1,5 l groentebouillon
-          2 handjes vol rode linzen

Voor de polentacroutons
-          1 kop polenta
-          2 koppen kokend water
-          4 teentjes look, fijngesnipperd of geperst
-          Peper en zout
-          2 el balsamicoazijn
-          2 el paprikapoeder
-          1 el gerookt paprikapoeder (pimenton)
-          Een flinke snuf cayennepeper
-          2 el edelgistvlokken (optioneel)
-          Olijfolie en extra (himalaya)zout en peper

Voor erbij
-          Gekiemde linzen
-          zonnebloempitten
  1. Eerst de croutons.
    Doe de polenta samen met het water, de azijn, paprikapoeder, look, pimenton, cayenne en edelgistvlokken in de keukenrobot en mix tot een vast deeg. 
  2. Schep het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk het tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dik. Bak de polentakoek in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven op 240°C. 
  3. Laat de koek even afkoelen en snijd hem dan (ik deed dit met een schaar) in blokjes. Leg de blokjes opnieuw op de plaat, druppel er wat olie over, peper en zout en bak de blokjes nog eens 20 minuten tot ze lekker krokant zijn. Laat afkoelen op de bakplaat. 
  4.  En dan de soep.Geroosterde soep, het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is eigenlijk echt super simpel:
    Gooi de wortels, look, ui, tijm, kruiden in een grote ovenschaal en druppel er wat olijfolie over. Hussel alles goed door mekaar en zet de schaal zo’n 45 minuten in de oven op de warmste stand (of onder de grill, maar dan moet je regelmatig roeren).
  5. Als de groenten gaar en lichtjes gekaramelliseerd zijn, schep je ze in een grote kookpot en giet je er de bouillon bij (je kan de goudbruine restjes met wat bouillon uit de ovenschaal halen, deze zitten bomvol smaak). 
  6. Zet de pot op het vuur en doe er de linzen bij. Laat het geheel ongeveer een kwartiertje doorkoken. 
  7. Mix de soep en serveer met de croutons, gekiemde linzen en zonnebloempitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen