zondag 26 januari 2014

Feel-good food: San-FranquinoasaladeAl weken lang heeft men het in het weerbericht over “te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar”. Wel, volgens mij is de winter nu toch stilletjes aan klaar om los te barsten. Natuurlijk niet die idyllische winter van in de films met zo’n dik, donzig wit sneeuwtapijt, helder blauwe hemel en kindjes die buiten sleeën en sneeuwmannen bouwen. Neeneen, ik heb het over de echte, Belgische winter: regen die tegen de ramen kletst, huilende wind en gevoelig koudere temperaturen dan we tot nu toe gewoon waren. Van zo'n weer wordt volgens mij echt niemand blij. Ik probeer mezelf bij dit huilweer altijd op te beuren met goeie muziek, een flinke dosis yoga/ pilates en natuurlijk lekker en gezond eten.
Ideaal anti-winterblues-eten is deze San-Franquinoasalade. Dit is zo’n feel-good-gerecht dat bij ons thuis minstens om de twee weken op tafel staat (goed of slecht weer).  Niet al te veel werk, maar zo ongelofelijk lekker. Het krokante en kruidige van de tofublokjes, het lichtzure van de groene  salsa, het frisfruitige van de kiwi (klinkt raar, maar ’t is echt lekker
-->minder avontuurlijke mensen kunnen ook mango gebruiken) , het zoute van de feta en last but not least het romige van de avocadoblokjes. Daarbij ook bomvol vitamientjes,antioxidanten, eiwitten en ander goeds.
U denkt nu waarschijnlijk dat ik alles hier dik aan het overdrijven ben, dat u morgen wel gewoon spaghetti zal eten en u helemaal geen nood heeft aan zo’n San-Franquinoasalade ("de naam alleen al, pff"). En ja, wie ben ik om u te verplichten deze salade eens te maken, maar geloof mij: San-franquinoa salade will change your life!
Neen, da’s overdreven. Hoewel …

San-Franquinoasalade
gebaseerd op een recept van Jamie Oliver

Groene salsa


-          2 handenvol verse spinazie

-          1 el groene tabasco of 1 groen pepertje

-          4 lente-uitjes

-          1 handvol peterselie

-          Sap van ½ limoen

Krokante tofublokjes


-          200g tofu, geperst en in blokjes gesneden

-          Marinade van sojasaus, chilisaus, een scheutje teriyakisaus en ciderazijn (een flinke scheut van elk)

-          Kleeflaagje: 3 el bloem + enkele lepels van de marinade

-          Paneerlaagje: 1 handvol panko, snuf cayennepeper, 1 el pimenton, 2 el paprikapoeder

Salade


-          1 ½ kop quinoa, gekookt met flink wat kurkuma en zwarte peper

-          2 handenvol verse spinazie

-          3 rode paprika’s, in grove stukken en gegrild

-          1 avocado, in blokjes

-          75g fetablokjes

-          2 kiwi’s of 1 mango in blokjes

-          Enkele lepels magere yoghurt

1.    Meng alle ingrediënten voor de marinade. Marineer de tofu enkele uren op voorhand.

2. Haal de tofu uit de marinade en dep hem droog met wat keukenpapier. Meng de ingrediënten voor het plamuurlaagje en in een ander kommetje de ingrediënten voor het paneerlaagje.

3.  Haal de tofublokjes eerst door het kleeflaagje en wentel ze vervolgens door het paneerlaagje. Leg ze op de crispplaat van de oven en bak ze in 12 -15 minuten lekker knapperig.

4.        Mix alle ingrediënten voor de salsa in de blender.

5.        Meng in een grote, mooie schaal de salsa door de quinoa en hussel er de spinazie, paprikablokjes, avocado- en kiwistukjes door.

6.      Schik de tofublokjes op de salade, kruimel er de feta over en druppel er desgewenst wat yoghurt over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten