zondag 16 februari 2014

Tofu + ChocoladeDé angst van elke minder doorwinterde vegetariër en door vleeseters vaak de reden waarom ze vegetarisch eten catalogeren onder “smakeloos” en “oneetbaar”. Ja, u raadt het al: ik heb het over tofu.

Om heel eerlijk te zijn: ik was er aanvankelijk ook niet zo gek op. Volledig onterecht, besef ik nu, want tofu is een van de meest veelzijdige ingrediënten van de vegetarische keuken. Er bestaan 2 soorten tofu. Enerzijds heb je de meest gekende, stevige variant, die ideaal is om te marineren en te gebruiken in wok, noedelsoep, salades of gemixt met wat andere smaakmakers tot balletjes of burgers. Anderzijds bestaat er ook nog silken tofu. Die laatste is iets minder gekend (enkel te koop in bio- en natuurwinkels) en wat mij betreft net als zijn stevige broertje ontzettend ondergewaardeerd. Ik gebruik silken tofu voornamelijk in gebak (in plaatst van eitjes en boter) of als basis voor romige desserts zoals bijvoorbeeld tiramisu of … chocomousse.

Silken tofu chocomousse.          
Het klink u waarschijnlijk niet al te smakelijk in de oren (chocolade en tofu?! tofu in desserts?! ), maar daar zal u wellicht anders over denken zodra u het eens geprobeerd heeft. Met het basisrecept maak je een soort chocoladepudding, voor een iets decadentere chocomousse-versie spatel je er simpelweg nog wat sojaslagroom onder. Afwerken doe je met al wat je maar lekker vindt: chocoladeschilfers, cacaonibs, frambozen (uit de diepvriezer welteverstaan) of (waarom ook niet) een extra wolkje slagroom.

En tot slot nog een kleine tip:   
Ikzelf doe niets liever dan alternatieve, op het eerste zicht afschuwelijk klinkende dingen te proeven of zelf uit te proberen (brownies op basis van linzen, chocomousse van avocado, cake met zoete aardappel… Why not?), maar ervaring leert mij dat niet alle mensen even open-minded zijn (mijn eigen moeder bijvoorbeeld) en niet eens willen proeven als ze horen waarvan het gemaakt is. Vandaar dat het me geen slecht idee lijkt om tegenover deze mensen subtiel te verzwijgen waarvan dat wat je ze voorschotelt nu precies gemaakt is. Wanneer ze je likkebaardend om een tweede portie komen vragen, vertel je hen dat ze zonet een potje rauwe tofu naar binnen gespeeld hebben. Geloof me: voor de reactie die daarop volgt alleen al zou je deze chocomousse moeten maken. :)

Chocoladepudding of -mousse

-          400g silken tofu
-          40g cacaopoeder
-          Mespunt stevia (naar smaak)
-          Snuf zout
-          Enkele drupjes vanille-extract
-          15 dadels, ontpit en fijngesneden
-          250 ml sojamelk
-          2 el chiazaad of gebroken lijnzaad
-          1 el bruine rijststroop (of honing)
-          Voor de durvers : een flinke snuf chilipoeder
-          Voor erbij: frambozen(diepgevroren), cacaopoeder, cacaonibs, chocoladeschilfers, sojaslagroom …
-          Extra voor chocolademousse: 150ml sojaslagroom


  1. Doe de dadels, het lijnzaad en de sojamelk in een microgolfovenbestendig kommetje en verwarm gedurende 1 min 30s in de microgolfoven. Laat het mengsel even staan zodat de chiazaadjes wat kunnen indikken.
  2. Giet het mengsel in de blender en mix op volle snelheid tot een gladde massa.
  3. Doe de tofu, het cacaopoeder, de stevia, vanille-extract en agavesiroop in de blender en mix opnieuw tot iets wat (dat is althans de bedoeling) sterk op chocoladepudding lijkt.
  4. Als je bedoeling was om chocoladepudding te maken, ben je nu klaar. Wil je chocomousse, dan moet je enkel nog de sojaroom opkloppen en voorzichtig onder de pudding scheppen.
  5. Verdeel de pudding/mousse over een paar potjes, laat opstijven in de koelkast en versier met wat cacao, frambozen, cacaonibs en/of agavesiroop. Een extra dotje slagroom kan natuurlijk ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten