zaterdag 19 april 2014

Cacao + hazelnoten

Cacao + hazelnoten = Nutella !!


Toen ik een jaar of zes was, was de pot Nutalla een van mijn beste vriendjes. Elke ochtend voorzag ik mijn boterhammetjes van een flinke lik van het verrukkelijke bruine smeersel. Verhouding: 1snee brood- 3 eetlepels Nutella, onder het motto “ Mag het iets meer zijn? ”. Gezond ontbijt? Hmm, niet echt, maar het was lekker en dat is op die leeftijd het enige wat telde. 

Maar een mens wordt ouder, denkt meer na voor hij iets in z’n mond stopt en al na een paar jaar besloot ik dat het misschien toch beter was wat te gaan minderen. Op wat lichte afkickverschijnselen na, verliep het aan banden leggen van mijn Nutallaverslaving tamelijk vlot en na een paar maanden was ik volledig clean.
Nutella bleef echter mijn zwak punt. Angstvallig  meed ik de choco-rayon in de Colruyt en als er toevallig toch eens een pot Nutella het huis binnen raakte, verdreef ik hem zo ver mogelijk uit mijn zicht, om de kans op hervallen zo klein mogelijk te houden. 

Moraal van het verhaal: een leven zonder Nutella- het kan, maar aangenaam is iets anders.  Een alternatief was dus meer dan gewenst en ik vermoed dat ik met volgend recept dus heel wat van mijn lotgenoten een plezier zal doen: 100% guilt-free home-made Nutella. Hooguit 5 minuten werk, keilekker en veel gezonder.
Om bokes te eten met Nutella  (of Nutella met bokes) zoveel je maar wil! 

PS: Maakte deze getuigenis iets bij u los en wil u er graag over praten? Laat hieronder dan gerust een berichtje achter ;) 

Guilt-free Nutella (vegan)

                -      150g (geroosterde) hazelnoten, 1 nachtje geweekt en uitgelekt
                -      1 el kokosolie
                -      100 ml hazelnootmelk (eventueel zelfgemaakt)
                -      2 el dadelstroop, rijststroop, agave…
                -      30g cacaopoeder

Veel eenvoudiger kan denk ik niet: smijt alles in een klein keukenrobotje/blendertje en mix enkele minuten tot een smeuïg Nutella-achtig geheel.  Schep in een potje en smeer bokes dat het een lieve lust is :)

Opmerkingen, behoorlijk veel opmerkingen … 

1) Home-made Nutella is qua textuur niet volledig te vergelijken met echte Nutella. In huisgemaakte nutella zitten stukjes hazelnoot, daar valt nu eenmaal weinig aan te doen. Ik heb ooit mijn volledige potje door een zeef gehaald, met een fijnere choco tot gevolg, maar wat mij betreft is dit veel te veel werk en bovendien houd je op het einde nog maar half zo veel Nutella over. Sta je echter toch op een volledig brokjesloze choco en heb je ontzettend veel tijd en geduld, houd ik u natuurlijk niet tegen dit toch te doen. 

2) De hazelnoten roosteren is slechts een paar minuutjes werk, maar maakt echt een wereld van verschil qua smaak. Twijfel dus niet en rooster er op los. Na het roosteren kan je de noten eventueel van hun velletjes ontdoen door ze tussen een handdoek te wrijven: de bruine velletjes zullen vanzelf loskomen. 


3) Voor een smeuïgere textuur (maar wel een iets minder intense Nutellasmaak) vervang je de helft van de hazelnoten door geweekte cashewnoten. Volg verder gewoon het recept alsof er niets aan de hand is. 

4) Nutritionele info. Ik geef toe dat het een experimentje is en dat ik niet zeker weet of de gegevens volledig kloppen, maar het geeft toch eens een idee :)
In het eerste tabelletje vind je de nutritionele info van mijn versie van Nutella en in de tweede die van de klassieke Nutella. Zoals je ziet bevat de gezondere versie minder calorieën. "Maar wel meer vet!" ,hoor ik u denken. Ja, maar kijk even verder... Echte Nutella bevat véél meer verzadigde vetten (afkomstig uit palmolie), wat zoals we allemaal weten nefast is voor je gezondheid. Bovendien zitten er in de gezondere Nutella meer vezels, meer eiwitten en minder suiker. De moeite, niet?2 opmerkingen:

  1. Hier zit nog iemand met een nutella verslaving... rara wie ben ik... ;) ik zou et graag is proberen maken.. maar ik denk dat gij is een pot kokosolie voor mij zult moeten gaan kopen :p

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je de geroosterde noten lang genoeg mixt met een degelijke mixer, dus zonder al de rest er al bij, wordt het wel vrij gelijkaardig van structuur, vind ik. Door een zeef halen, daarvoor zou ik ook niet het geduld hebben :)

    BeantwoordenVerwijderen