zaterdag 3 mei 2014

Vegan Singapore noedelsalade



Singapore noedels.
Ik weet niet of het u bekend in de oren klinkt? Mij zei het, tot ik gisterenavond het recept in een of ander tijdschrift vond, alleszins bitter weinig. Blijkbaar is het een soort noedelsalade/ wok met garnalen, varkensvlees en daar dan (waarom ook niet) nog wat kip bij. Dit alles mooi gewokt met wat groentjes en noedels erbij et voilà: Singapore noedels are ready to be served!
 
Drie soorten vlees/vis in 1 gerecht, ik dacht dat mijn vegetarisch hart het zou begeven… Maar ik had nu wel ongelofelijk veel zin in noedels en/of wok. De Singapore noedels werden dus aan een drastische vegan make-over onderworpen.
Resultaat: mijn enige echte, 100% vegan  Singapore-noedelsalade-recept. De link met het origineel is wellicht ver te zoeken ( het zijn noedels, einde link) maar het is vast en zeker véél lekkerder (niet dat ik ooit al Singapore noedels gegeten heb ;) ) en ongetwijfeld stukken meer verantwoord ten opzichte van de beestjes, het milieu en je eigen lichaam. Want geef nu toe: wie heeft er nu kip, garnalen en varkensvlees nodig als er ook zoiets bestaat als sojabrokjes ;)
Oké, dat laatste zal, indien u een doorwinterde vleeseter bent of u gewoon niet al te veel ervaring hebt met de vegetarische keuken, waarschijnlijk net de doorslag geven om dit recept niet te proberen en nu door te klikken naar een andere site, maar lees toch nog maar even verder, misschien kan ik je nog overtuigen... 

Sojabrokjes dus.
Ik kan me gerust voorstellen dat je bij het horen van de naam alleen al iets voor ogen krijgt dat je herinnert aan de Pedigree/ Whiskas waarmee je elke ochtend de voerbak van hond/kat-lief vult, maar ach, die brokjes hebben hun eigen naam ook niet zelf kunnen kiezen weet u. Dus vertrouw me: koop eens een zakje van deze gedroogde stukjes soja en er zal een wereld voor je open gaan. Spotgoedkoop, lekker (indien je weet hoe je ermee om moet gaan, maar dat probleem is dankzij onderstaand recept al volledig van de baan) en ontzettend veelzijdig. De brokjes op zich hebben een tamelijk neutrale smaak. Ze ruiken naar mijn  bescheiden mening wel wat naar visvoer, maar daar ruik/ smaak je niets meer van eens je ze verwerkt hebt, beloofd. Laat ze echter een half uurtje wellen in een lekkere vloeistof (bouillon, marinade, tomatensaus...) en ze zullen zich letterlijk volzuigen met smaak. Daarna kan je er burgers van vormen, de brokjes gebruiken als gehakt in spaghettisaus, toevoegen aan een stoofpotje of verwerken in een lekkere wok. 
Voor mijn Singapore noedels namen de sojabrokjes eerst even een badje in een bouillon met look, sojasaus en kippenkruiden en werden ze nadien lekker aangewokt om vervolgens te rusten op een bedje van noedels en groentjes, onder een dekentje van een frisse,  pittige dressing … (altijd als eens in termen van bedjes en dekentjes willen spreken als het over eten gaat :)

Ondanks mijn enthousiasme toch nog niet volledig overtuigd wat sojabrokjes betreft, dan bestaat er nog steeds zoiets als quorn- of sojagehakt.
Maar houd dan wel deze allombekende, eeuwenoude vegetarische wijsheid in het achterhoofd: 

“ If you’ve never tried sojabrokskes, you’ve never lived. “

Of zo toch ongeveer ;)

Vegan Singapore noedelsalade

Voor de noedelsalade
- 200g noedels,  ik gebruikte bruine rijstnoedels, maar het werkt met elke soort noedels
 - 1 komkommer, in blokjes
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 4 lente-uitjes, in fijne ringetjes
- 400g gestoomde broccoliroosjes
-  eventueel: 1 rood pepertje (van zaadjes ontdaan),  in fijne ringen
- 2 handenvol pinda’s, geroosterd in een droge koekenpan
- ½  bosje verse koriander of basilicum

Voor de sojabrokjes
- 1 kop fijne sojabrokjes of 1 bakje quorngehakt
- 2 el sojasaus
- 1 el kippenkruiden
- 2 el paprikapoeder
- 3 teentjes look, geperst
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 1 rode paprika, in kleine blokjes

Voor de dressing
-  3 el sojasaus
- 2 el chilisaus
- 1 el sesamolie
- 2 el rijstazijn
- sap van 2 limoenen
- stuk gember van ongeveer 3 cm, geraspt
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 1 rood chilipepertje, fijngehakt, mét zaadjes


  1. Doe de sojabrokjes samen met 2 koppen kokend water, de sojasaus, kippenkruiden, paprikapoeder en geperste look in een grote kom en laat 30 minuten rusten tot de brokjes het grootste deel van de vloeistof hebben opgenomen.
  2. Maak intussen de dressing door alle ingrediënten ( inclusief de fijngesneden ui en het pepertje) stevig door mekaar te mengen.
  3. Zet een (wok)pan op het vuur en stoof 1 rode ui aan samen met 1 in stukjes gesneden paprika zo’n 5 minuten aan. Voeg de sojabrokjes (met weekvocht) toe en laat alles nog eens 5 minuten aanstoven tot het grootste deel van het vocht verdampt is.
  4. Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking, doe ze in een mooie serveerkom en meng er de komkommerblokjes, paprikastukjes, broccoliroosjes en het pepertje door.
  5. Voeg de gebakken sojabrokjes toe aan de noedels, giet er de dressing over en schep alles nog eens om.
  6. Werk af met de geroosterde pinda’s en wat gehakte basilicum of koriander.Serveer met eetstokjes,  dat zorgt altijd voor wat extra entertainment aan tafel :) 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen