woensdag 23 juli 2014

Oeps, foutje ...
Vergissen is menselijk. En misschien toch ook een beetje goddelijk. 

Denkt u niet dat de weergoden zich de afgelopen 2 weken een beetje vergist hebben? Pas op, ik ben de laatste om te protesteren, maar de Belgische “zomer” blijft veelal beperkt tot 3 dagen met uitzonderlijke temperaturen van wel 20 graden en nu klimt de thermometer al bijna 2 weken tot bij de 30 graden. Een administratief foutje op het departement der weergoden, zoveel is duidelijk. 

Maar goed, het zij zo. Het is belachelijk goed weer en we zullen ons daar dan maar bij moeten neerleggen. ( Vrees trouwens niet: de weergoden lijken hun dwaling al te hebben ingezien, want voor vrijdag voorspelt onze Frank alweer het vertrouwde, op en top Belgische “zomerweer”. Jeej...)

En wat doet een mens bij temperaturen waarbij het zweet je al uitbreekt bij de gedachte aan beweging en je jezelf sterk moet forceren om geen vakantie naar Groenland of een ander ver land met meer vertrouwde temperaturen te boeken?
IJs eten natuurlijk, what else? Veel, lekker ijs, zonder al te veel gedoe. 

Dit vegan zwarte woud ijs misschien? Je maakt het zo fancy als je zelf wil. Geen zin om de gezondere chocoladesaus uit het recept te maken? Smelt dan gewoon een reep chocolade in brokjes op de laagste stand in de microgolfoven. Vergeet dan wel geen scheutje sojamelk toe te voegen en om de 30 seconden eens roeren, anders zal niet alleen jij, maar ook je chocoladesaus verbrand voor de dag komen. Geen restje brownie/ chocoladecake/ chocoladekoekjes/… in huis? Shame on you! En toch, zélfs dan kan het nog goedkomen: brokkel snel wat stukjes chocolade, andere koekjes of nootjes over je ijscoupe en niemand die het merkt.
Je kan de toppings natuurlijk ook laten voor wat ze zijn en gewoon een paar bollen kriekenijs naar binnen scheppen. Alles kan, niets moet.
Zo gaat dat bij dit weer ;) 


Vegan zwarte woud ijs
Voor het kriekenijs
                - 750g noorderkrieken op stroop
                - 500 ml sojamelk
                - 1 el vanille-extract
                - desgewenst extra rijststroop, agave of honing
Voor de chocoladesaus
                - 75g cacao
                - 100 ml sojamelk
                - 1/3 tl xantana
                - stevija naar smaak
                - snuifje zout
Extra toppings
                - uitgelekte krieken
                - stukjes brownie, chocoladecake of gewoon chocoladestukjes


  1. Mix de helft van de krieken met het sap, de sojamelk, het vanille-extract en eventueel wat extra zoetstof.
  2. Giet het mengsel in de ijsmachine en draai ijs volgens de instructies van je toestel.
  3. Schep het gedraaide ijs in een diepvriesbakje en laat enkele uren opstijven tot het schepbaar is.*
  4. Mix alle ingrediënten voor de chocoladesaus in de blender.
  5. Schep bolletjes van het ijs en serveer met chocoladesaus, extra kersen en blokjes chocolade(cake) of browniestukjes. 
* 2 opmerkingen:

Nr 1) Zoals je misschien wel al gemerkt zal hebben op de foto, ziet mijn ijs er nogal platjes uit. Niks mis met het recept, wel met mijn geduld. Ik vond dat een uurtje in de vriezer wel zou volstaan. Niets daarvan dus, zeker niet na zo'n fotoshoot bij 30°C...  


Nr 2)  Heb jij wél geduld en niet direct zin in zo'n hele bak ijs, dan kan je wel eens ontgoocheld uitkomen wanneer je na 2 dagen geen heerlijk schepbaar roomijs, maar een blok beton uit de vriezer haalt. Niets aan de hand, gewoon 20 minuutjes uit de vriezer laten ontdooien of 1 minuutje op de laagste stand in de microgolfoven. Oeff...Geen opmerkingen:

Een reactie posten