zaterdag 16 november 2013

Snickers, the healthy wayNiks zo leuk als een eigen, gezondere versie maken van iets wat allombekend is en iedereen steevast koopt in de supermarkt.

Snickers!


 Sommigen zweren bij Mars, anderen bij Twix en nog anderen eten niks liever dan Bounty. Mijn favoriet? Snickers: een heerlijke combi tussen gezouten pindanootjes, karamel en chocolade. Zalig … Jammer genoeg is een Snickerverslaving niet meteen een zegen voor de lijn. Daarom, ter ere aan alle Snicker-lovers: mijn enige echte, verantwoorde, vegan, zelfgefabriceerde Snickers.
Ik ga hier niet beginnen beweren dat je van deze zoete zaligheidjes gerust een tiental per dag mag verorberen, maar laat ons zeggen dat ze toch net ietsje veel meer verantwoord zijn dan de traditionele Snickers. 
 
Het geheim? Kokosolie en rijststroop.
Kokosolie bestaat voor een groot deel uit laurinezuur, een vetzuur dat in ons lichaam vrijwel onmiddellijk in energie wordt omgezet en dus amper als vet wordt opgeslagen.  (Meer informatie)
Rijststroop is een zoete, ongeraffineerde siroop gemaakt van – wat had u gedacht- rijst. De siroop heeft een lagere glycemische index (een moeilijk woord om te zeggen dat de energie van rijststroop trager wordt afgegeven, waardoor je minder snel een suikerdipje zal hebben) dan traditionele suiker en bevat bovendien nog heel wat andere mineralen en vitamines.  Wil je het nog gezonder aanpakken, gebruik dan bruine rijststroop in plaats van de goudkleurige variant, die schijnt nog gezonder te zijn.
Allemaal goed en wel zult u nu denken, maar waar koopt ge dat in ’s hemels naam? In de biowinkel natuurlijk, waar anders? 

Ik geef toe, het is net iets meer werk dan naar de winkel te rijden om een familypack Snickers, maar het is het werk zo ongelofelijk waard. Echt, eens je deze geproefd hebt, zul je nooit nog van die industriele dingen willen. Qua smaak zijn ze nagenoeg identiek (mijn mama beweerde zelfs dat ze beter waren). Oké, ze zien er misschien wel nog net zo mooi en perfect uit als de echte Snickers (Allez, de mijne toch niet). Maar ach, ’t Is ongelofelijk lekker, ’t Is gezond(er), ’t is Snickers, dus who cares !

Gezonde(re) Snickers
Laag 1
-          1 el pindakaas met stukjes
-          1 tl stevia
-          Een snuifje (Himalaya)zout
-          2 el kokosolie
-          1 el rijststroop
-          100g boekweitkorreltjes

Laag 2
-          1 el kokosolie
-          1 el rijststroop
-          50 ml sojamelk

Laag 3
-          1 handvol geroosterde pinda’s, grof gehakt
-          1 el rijststroop
-          Flink wat (himalaya)zout

Chocolade coating
-          2 el kokosolie
-          1 el rijststroop
-          ½ tl stevia
-          Een flinke scheut sojamelk
-          3 el cacaopoeder

Eigenlijk vraagt het maken van deze Snickers niet zo enorm veel werk. Feit is wel dat je telkens moet wachten tot de vorige laag is opgesteven vooraleer je er een andere kan over gieten. Geduld hebben is dus de boodschap.


 1. Bekleed een niet al te groot rechthoekig bakje ( ongeveer zo groot als een envelop, anders krijg je te dunne repen) met plasticfolie.
 2. Laag 1: Smelt de olie, rijststroop, pindakaas, zout en stevia in de microgolfoven. (1 minuut, 750 Watt)
  Roer de boekweitkorrels erdoor en giet de massa in het bakje. Zet in de vriezer en laat volledig opstijven.
 3. Laag 2: Doe de kokosolie, rijststroop en sojamelk in een grote kom (anders kookt het over en kan je de karamel van de microgolfbodem schrapen) en laat het mengsel gedurende 4 minuten pruttelen in de microgolfoven. Het mengsel moet er wat uitzien als gecondenseerde melk. Laat de karamel even afkoelen en giet ze dan op de eerste laag in het bakje. Laat opnieuw volledig opstijven in de vriezer.
 4. Laag 3: Smelt de rijststroop met een klein beetje water en het zout gedurende 30 seconden in de microgolfoven. Verdeel de gehakte, geroosterde pinda’s over laag 2 in het bakje en giet er de gezouten rijststroop over. Laat opnieuw (ik weet het: ik val in herhaling) opstijven in de vriezer.
 5. Maak tijdens het opstijven van laag 3 de chocolade coating.
  Meng alle ingrediënten door mekaar en verwarm ze ongeveer anderhalve minuut in de microgolfoven. Laat even afkoelen.
 6. Haal de Snickers met de plasticfolie uit het bakje en snijd er kleine  (of grote, wat je zelf wil) repen van.
 7. Haal elk reepje door de chocoladesaus en zorg dat alles zo goed mogelijk bedekt is. Leg de repen los van mekaar op een bakpapiertje en laat ze opnieuw opstijven in de vriezer.
 8. Klaar! Bewaar de Snickers in de vriezer, anders zullen ze snel smelten. Je kan ze gerust rechtstreeks uit het koelvak eten, ze zullen toch nooit volledig hard worden.

Opmerking 1: Deze Snickers zijn volledig veganistisch. Wie wil kan de chocoladecoating ook simpelweg vervangen door gewone gesmolten melkchocolade.
Opmerking 2: Mijn chocolade coating is niet zo zoet, een beetje bitter en heeft een intense cacaosmaak, omdat ik vond dat er wel wat contrast mocht zijn  met de mierzoete vulling. Wil je het toch wat zoeter? Voeg dan wat meer rijststroop of stevia toe. Minder intense cacaosmaak? Doe er dan nog wat extra sojamelk bij.1 opmerking: