Ik ben er
bijna zeker van dat de wereldpindakaasconsumptie de afgelopen 2 à 3 weken enorm
moet zijn toegenomen. Als er nog een aantal mensen zijn die op dezelfde manier
als ik reageren op slaapgebrek en stresssituaties tenminste. Tijdens de
afgelopen examenperiode heeft maar liefst anderhalve pot peanutbutter (het
klinkt zóveel beter in het Engels) eraan moeten geloven. Even ter verduidelijking: wij kopen van die
gigantische familypackpotten (van 500g…), wel 100% pinda en 0% additieven, maar
toch.
Ik heb geen
idee hoe het komt, maar hoe minder slaap, hoe groter de drang naar pindakaas.
Tijdens de examens gaat er zo goed als geen maaltijd voorbij, of ik weet er op
1 of andere manier wel mijn favoriete notenpasta in te verwerken. In havermout
bij het ontbijt, dressing bij salades, als vieruurtje op een rijstwafel of als
dessert met banaan en yoghurt. Nooit zomaar met het lepetje uit de pot, nee dat
niet, dat vind zélfs ik als verstokt peanutbutterfreak er dan weer lichtelijk
over. Verder ga ik geen combinatie uit de weg. Revelatie van deze examenperiode
was -nu ga je me hoogstwaarschijnlijk gek verklaren- pindakaas met augurk of
pickles. Misschien niet meteen een toegankelijke combinatie, maar de gevorderde
peanutbuttergebruiker moet het beslist eens proberen ;)
Een meer
aanvaarde en minstens even goeie combi is de peanutbutter-apple sandwich.
Eenvoudig, maar super lekker en de ideale snack als je nood hebt aan een
energieboost. Ik maak er vaak een hele hoop en vries ze in zodat ik er, wanneer
de nood het hoogst is, ten allen tijde eentje ( en meestal meer dan eentje..)
kan verorberen.
Tot slot nog
een woordje over peanutbutter. Deze
notenpasta ligt immers vaak onder vuur.
Pindakaas is een caloriebom, laat dat duidelijk zijn. Toch heb je als
vegetariër officieel recht op 1 volle eetlepel per dag, omdat deze notenpasta
bulkt van de gezonde vetten, essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten. Het
is zelfs zo dat het eigen is aan vegetariërs vaak een onweerstaanbare drang
naar peanutbutter te hebben. Dat zou een natuurlijke reactie zijn van het
lichaam als reactie op een tekort aan proteïnen of vet. Bovendien geeft
pindakaas je lang een voldaan gevoel, waardoor je minder snel naar andere,
ongezondere snacks zal grijpen.
Besluit: natuurlijke pindakaas, zonder toegevoegde oliën, suiker of zout is de calorieën dus meer dan waard.
Besluit: natuurlijke pindakaas, zonder toegevoegde oliën, suiker of zout is de calorieën dus meer dan waard.
Zoals bij
zoveel dingen geldt echter ook hier weer “trop
is en blijft te veel”, dus na die 750 g
( ojee, het zo officieel zien doet wel een beetje pijn…) die ik in de afgelopen
3 weken verzet heb, ben ik dus wel toe
aan een paar pindakaasvrije detoxdagen. Of laat er ons detoxuren van maken, dat
zal al lastig genoeg zijn …
Peanutbutter-apple sandwiches
- 1 volle el pindakaas, 100% pinda (check zeker het etiket, want sommige soorten bevatten palmolie of suiker)
- 2 el sojayoghurt, magere plattekaas of yoghurt
- 1 el sojamelk of andere plantaardige melk
- Een straaltje citroensap en eventueel ook een beetje geraspte schil
- Mespuntje stevija of een geutje rijststoop
- Snuf zout
- Snuifje kaneel
- 2 ontpitte dadels, fijngesneden
- 1 knapperige, lichtzure appel (granny smith, pink lady …)
- Boekweitkorreltjes
- Meng de pindakaas, yoghurt, sojamelk, citroensap/-rasp, zoetstof, het zout en de kaneel door elkaar tot een smeuïge, smeerbare pasta.
- Ontdoe de appel met behulp van een appelboor van zijn klokhuis en snijd hem in ongeveer 6 donutvormige plakken.
- Besmeer 3 van de 6 plakken met de pindapasta, schik er wat boekweitkorreltjes en dadelstukjes op en dek af met de andere 3 plakjes.
- Eet meteen op of besprenkel ze (om verkleuring tegen te gaan) met wat citroensap en vries de sandwiches in. Laat ze in het laatste geval even ontdooien voor je ze op eet, kwestie van tandartskosten te voorkomen ;)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten