zondag 3 februari 2013

Vegan vet- en suikervrije browniesAls er nu 1 ding is waar volgens mij zo goed als iedereen het over eens is, dan is het toch wel dat een mens niet kan overleven zonder op tijd en stond eens een flinke dosis chocolade naar binnen te smokkelen. Iets anders, waar volgens mij al veel minder mensen van op de hoogte zijn, is dat zo’n portie chocolade niet perse ongezond hoeft te zijn. Neem nu bijvoorbeeld deze brownies. Heerlijk smeuïg vanbinnen en licht krokant vanbuiten. Bovendien bevatten deze chocoladebommetjes noch vet, noch suiker en zijn ze 100 % veganistische. Perfect om jezelf van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid chocolade te voorzien, zonder ook maar het minste schuldgevoel.   

Vegan vet- en suikervrije brownies

Ingrediënten

-          300g appelmoes
-          1 tl lijnzaad + 4 tl warm water
-          5 el steviapoeder
-          ½ pipetje vanille-essence
-          4 el koffie*
-          100g zelfrijzend bakmeel
-          1 volle tl bakpoeder
-          65g cacao
-          Snuifje zout
-          Handvol stukjes hele donkere chocolade (melkchocolade kan ook, maar die is minder gezond)
-          Gedroogde kokosrasp, nog wat stukjes chocolade, pecannoten of andere dingen die je lekker vindt voor de afwerking

Bereiding


  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Mix de appelmoes, stevia, vanille-essence,het lijnzaadpapje  en de koffie met een staafmixer tot een glad papje.
  3. Meng in een andere kom het meel, bakpoeder, zout en cacao goed door elkaar. Je kan het eventueel zeven om zeker te zijn dat alles mooi gemengd is.
  4. Meng het appelmoespapje door het meel en roer goed.
  5. Voeg de chocoladestukjes toe en roer opnieuw.
  6. Giet het beslag in een met bakpapier beklede springvorm ( neem best een tamelijk kleine vorm, anders worden de brownies te plat).
  7. Strooi de kokos, noten, chocolade … over het beslag en  schuif de brownies in de oven.
  8. Zelf heb ik graag hele natte, smeuïge brownies, die op het randje van niet gaar zijn. Daarvoor haal je ze na 30 minuten al uit de oven. Vind je supervochtige brownies toch maar niks, dan kan je ze er nog even laten inzitten, maar niet te lang want ze worden al snel té droog. En als er nu iets is wat absoluut not done is, dan zijn het toch wel droge brownies, niet ?
  9. Plof in de zetel met een (stuk of 4) brownie(s) , een grote mok warme chocolademelk, een dekentje en geniet …

* Koffie en chocolade zijn een erg goede match. De koffie zal de smaak van de chocolade versterken en nog beter doen uitkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten