zondag 10 februari 2013

Viva Vegaburgers



 Iets wat zeker niet op een vegetarische blog mag ontbreken, is toch wel een recept voor vegetarische burgers.  Daarom vandaag op La Vie en Vert: mijn versie van dé veggieburger. Bomvol kruiden, krokante noten en zaden en frisse groentjes. Lekker tussen een broodje of gewoon bij de groentjes en de patatjes in plaats van die dure, meestal niet al te geweldige kant-en-klare burgers uit de winkel.
Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid en vries ze dan per 3 in. Als je dan in de week eens in tijdsnood zit, moet je de burgers alleen maar ontvriezen en aanbakken in een scheutje olijfolie in een anti-kleefplan. Zo heb je altijd lekkere, zelfgemaakte burgers bij de hand. 

Viva Vegaburgers


Wat heb je nodig? (voor 8 stuks)

-           
-          1 blik kidneybonen of andere bonen
-          ½ blik (van de bonen) havervlokken
-          1 el bloem
-          3 beschuiten
-          2 tl curry
-          2 tl Ras el hanout
-          1 tl kaneel
-          1 tl kruidenzout
-          ½ tl zwarte peper
-          1 tl kurkuma
-          Enkele druppeltjes tabasco
-          1 el lijnzaad + 3el warm water
-          1 handje pinda’s, grof gehakt
-          2 el sesamzaad
-          3 el zonnebloempitten
-          1 grote wortel, geraspt
-          1 rode ui, fijngesnipperd
-          2 selderstengels, in kleine blokjes
-          1 handje selderblaadjes, fijngehakt
-          3 el balsamicoazijn

Bereiding


  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Maal de havervlokken en de beschuiten samen met de bloem, curry, ras el hanout, kaneel, het zout, de peper, kurkuma en tabasco fijn in de keukenrobot.
  3. Voeg de bonen en het lijnzaadpapje toe en mix tot het een soort deeg wordt.
  4. Meng alle overige ingrediënten (met een lepel, dus niet mixen) door het deeg tot alles mooi verdeeld is.
  5. Vorm 8 platte schijven van het mengsel en leg die op een bakplaat.
  6. Bak de burgers in de oven gedurende  30 min. Keer ze wel na 15 min. eens om.
  7. Wanneer je de burgers uit de oven neemt, zullen ze nog wat slap aanvoelen. Pas na ongeveer een kwartiertje afkoelen, worden ze stevig.
  8. Als je wil kan je de afgekoelde burgers nu nog even aanbakken in de pan. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen