zaterdag 28 juni 2014

Peanut butter-apple sandwiches
Ik ben er bijna zeker van dat de wereldpindakaasconsumptie de afgelopen 2 à 3 weken enorm moet zijn toegenomen. Als er nog een aantal mensen zijn die op dezelfde manier als ik reageren op slaapgebrek en stresssituaties tenminste. Tijdens de afgelopen examenperiode heeft maar liefst anderhalve pot peanutbutter (het klinkt zóveel beter in het Engels) eraan moeten geloven.  Even ter verduidelijking: wij kopen van die gigantische familypackpotten (van 500g…), wel 100% pinda en 0% additieven, maar toch.
  
Ik heb geen idee hoe het komt, maar hoe minder slaap, hoe groter de drang naar pindakaas. Tijdens de examens gaat er zo goed als geen maaltijd voorbij, of ik weet er op 1 of andere manier wel mijn favoriete notenpasta in te verwerken. In havermout bij het ontbijt, dressing bij salades, als vieruurtje op een rijstwafel of als dessert met banaan en yoghurt. Nooit zomaar met het lepetje uit de pot, nee dat niet, dat vind zélfs ik als verstokt peanutbutterfreak er dan weer lichtelijk over. Verder ga ik geen combinatie uit de weg. Revelatie van deze examenperiode was -nu ga je me hoogstwaarschijnlijk gek verklaren- pindakaas met augurk of pickles. Misschien niet meteen een toegankelijke combinatie, maar de gevorderde peanutbuttergebruiker moet het beslist eens proberen  ;) 

Een meer aanvaarde en minstens even goeie combi is de peanutbutter-apple sandwich. Eenvoudig, maar super lekker en de ideale snack als je nood hebt aan een energieboost. Ik maak er vaak een hele hoop en vries ze in zodat ik er, wanneer de nood het hoogst is, ten allen tijde eentje ( en meestal meer dan eentje..) kan verorberen.    

     

Tot slot nog een woordje over peanutbutter.  Deze notenpasta ligt immers vaak onder vuur.  Pindakaas is een caloriebom, laat dat duidelijk zijn. Toch heb je als vegetariër officieel recht op 1 volle eetlepel per dag, omdat deze notenpasta bulkt van de gezonde vetten, essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten. Het is zelfs zo dat het eigen is aan vegetariërs vaak een onweerstaanbare drang naar peanutbutter te hebben. Dat zou een natuurlijke reactie zijn van het lichaam als reactie op een tekort aan proteïnen of vet. Bovendien geeft pindakaas je lang een voldaan gevoel, waardoor je minder snel naar andere, ongezondere snacks zal grijpen.
Besluit: natuurlijke pindakaas, zonder toegevoegde oliën, suiker of zout is de calorieën dus meer dan waard. 

Zoals bij zoveel dingen geldt echter ook hier weer “trop is en blijft te veel”,  dus na die 750 g ( ojee, het zo officieel zien doet wel een beetje pijn…) die ik in de afgelopen 3 weken verzet heb, ben ik  dus wel toe aan een paar pindakaasvrije detoxdagen. Of laat er ons detoxuren van maken, dat zal al lastig genoeg zijn … 

               

Peanutbutter-apple sandwiches

 • 1 volle el pindakaas, 100% pinda (check zeker het etiket, want sommige soorten bevatten palmolie of suiker)
 • 2 el sojayoghurt, magere plattekaas of yoghurt
 • 1 el sojamelk of andere plantaardige melk
 • Een straaltje citroensap en eventueel ook een beetje geraspte schil
 • Mespuntje stevija of een geutje rijststoop
 • Snuf zout
 • Snuifje kaneel
 • 2 ontpitte dadels, fijngesneden
 • 1 knapperige, lichtzure appel (granny smith, pink lady …)
 • Boekweitkorreltjes

 1. Meng de pindakaas, yoghurt, sojamelk, citroensap/-rasp, zoetstof, het zout en de kaneel door elkaar tot een smeuïge, smeerbare pasta.
 2. Ontdoe de appel met behulp van een appelboor van zijn klokhuis en snijd hem in ongeveer 6 donutvormige plakken.
 3. Besmeer 3 van de 6 plakken met de pindapasta, schik er wat boekweitkorreltjes en dadelstukjes op en dek af met de andere 3 plakjes.
 4. Eet meteen op of besprenkel ze (om verkleuring tegen te gaan) met wat citroensap en vries de sandwiches in. Laat ze in het laatste geval even ontdooien voor je ze op eet, kwestie van tandartskosten te voorkomen ;)


               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten