woensdag 3 april 2013

Héél sappige appeltaart / appelpudding


Ik geef toe: deze taart is eigenlijk mislukt. Maar ik ben van mening dat mislukt niet persé gelijk hoeft te staan aan slecht. Soms kan mislukt gewoon betekenen dat wat er uit de oven kwam er niet bepaald UITZAG zoals je het verwachtte, maar dat het wel heel erg lekker SMAAKTE en dat laatste is eigenlijk toch wel het belangrijkste, niet? In mijn gedachten was deze appeltaart vanbinnen (want over de buitenkant ben ik over het algemeen meer dan tevreden) mooi luchtig en gerezen. Groot was dan ook de teleurstelling toen mijn taart er vanbinnen uitzag als een soort pudding.  Maar zoals gezegd: het is de smaak die telt en op dat vlak was deze appeltaart echt wel geslaagd, want ’t is toch wel algemeen geweten dat een taart beter te sappig dan te droog is. En wat doe je als je appeltaart eerder op pudding lijkt, dan op taart? Dan noem het toch gewoon appelpudding. Et voilà, niemand die zal merken dat deze taart eigenlijk mislukt is! Wedden dat je complimenten krijgt over hoe origineel en lekker dat wel niet is, zo’n appelpudding ... 

Appeltaart / Appelpudding Veganistisch, vet- en suikervrij



-          300g appelmoes
-          100 ml sojamelk
-          3 el sojayoghurt
-          5 druppeltjes vanille-essence
-          Rasp van 1 (biologische) citroen
-          150g zelfrijzend bakmeel
-          10g bakpoeder
-          Snuifje zout
-          Snuifje bicarbonaat
-          1 ½  tl kaneel + extra
-          2 handappels
Voor het glazuur
-          Sap van 2 citroenen
-          2 el agavesiroop
-          1 el honing of een extra lepel agavesiroop voor een volledig veganistische versie
-          Scheutje water

Bereiding


  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Mix de appelmoes met de sojamelk, de sojayoghurt en het vanille-essence.
  3. Meng in een andere kom het meel, bakpoeder, zout, bicarbonaat en de kaneel.
  4. Schil de appels, snijd ze in 4 en verwijder het klokhuis. Maak er overlangs diepe inkepingen in.
  5. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randjes goed in met olie.
  6. Meng nu het appelmoesmengsel door het meelmengsel en roer er de citroenrasp door.
  7. Schep het beslag in de springvorm en schik er de appelkwartjes op, met de inkepingen naar boven.
  8. Bak de taart ongeveer 50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat ze daarna afkoelen in de vorm.
  9. Maak nu het glazuur: doe de agavesiroop samen het de honing het citroensap in een klein steelpannetje en laat het mengsel even inkoken tot het een mooie siroop wordt.
  10. Bestrijk tot slot de taart met de siroop zodat ze overal een mooi blinkend laagje heeft.

2 opmerkingen:

  1. Dag Anne-Sophie!

    Mijn naam is Lisa. Ik ben de dochter van “mevrouw Verleye”, die jou in het zesde middelbaar Engels gaf. Ik wou even zeggen dat je appelpudding/taart heel erg in de smaak valt bij ons in de familie en dat het zelfs een klassieker is geworden bij ons thuis. Ik heb het recept het voorbije half jaar meerdere malen gemaakt en je taart zit nu alweer in de oven!

    Ik heb nog een tip voor je andere lezers: maak een dubbel zo grote portie, want er wordt altijd naar meer gevraagd :)

    Ik heb het recept overigens een beetje aangepast aan mijn eigen smaak: ik doe minder citroen in het glazuur omdat ik vind dat het een beetje overheerst, en ik gebruik ongeveer dubbel zo veel kaneel. Ik heb het ook eens geprobeerd met gewone bloem en extra veel bakpoeder, toen ik geen zelfrijzende bloem in huis had, maar toen rees het toch niet zo goed (het was wel alsnog heel erg lekker en meteen op).

    Mijn mama vraagt “om je lieve groetjes te doen”, bij deze :)
    Ik kijk er alvast naar uit om nog wat van je recepten uit te proberen in de lesvrije week, na de examens.
    Lisa

    PS. Mijn mama zegt nog: “Ik vond die échte stevia ook niet in de bioplanet, Anne-Sophie sprak van een winkel in Sluis, welke winkel is dat dan?"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Lisa!

    Wat leuk om zo'n reactie te kunnen lezen, nu alles enkel om examens draait. Het fleurde mijn dag helemaal op :)

    Blij te horen dat het recept in de smaak valt bij jullie thuis en oh, doe jouw mama heel veel groetjes terug en zeg haar maar dat ik al vaak met heimwee aan haar en haar lessen heb teruggedacht :)

    Mijn pure stevia koop ik inderdaad in 'De Groene Luifel' in Sluis (wow, ze heeft goed opgelet tijdens "teach the teacher" ;) ). Ze hebben ook een webshop, voor moest je er niet geraken: http://www.degroeneluifel.nl/subcategorie.php?var_content=569&toonalle=ja.

    Ik gebruik de reb-A variant van het merk stevija. In het begin zal je wel wat moeten experimenteren met de hoeveelheid. Die kan ik ook moeilijk juist weergeven in recepten aangezien een derde van een mespuntje soms het verschil maakt tussen net zoet genoeg en te bitter. Ook opletten als je recepten uitprobeert, want ik ontdekte dit soort stevia pas begin 2014, wanneer ik in oudere recepten stevia vermeld, gaat het niet om pure stevia, maar de supermarktstevia van PureVia. (een werkpuntje voor in mijn lesvrije week om dit eens aan te passen in mijn recepten ...)

    Heel erg bedankt voor je reactie, je tips en aanpassingen. Dat is een beetje het doel van zo'n blog he: dat iedereen z'n eigen draai aan deze receptjes geeft. Laat zeker iets weten als je nog vragen of suggesties hebt bij andere recepten!

    BeantwoordenVerwijderen