Deze zalige noedelsoep is het resultaat van een mislukte poging om de pikante soep van bij de Chinees na te maken. Zoals gezegd: een mislukte poging (mocht er iemand weten hoe ge die soep maakt, laat het mij dan alsjeblieft weten). Ik moet wel zeggen dat dit al een van de meest geslaagde mislukte pogingen was, van mijn jonge kookcarière, want sindsdien maak ik deze soep zo ongeveer minstens 1 keer om de 2 weken klaar. Ze is dan ook (om het bescheiden uit te drukken) ongelofelijk lekker. Nee echt, eens ge deze soep gemaakt hebt, denkt ge zelfs niet meer aan die pikante soep van bij de Chinees. Zo heerlijk pikant, met véél groentjes en lekkere noedels(dat hangt er natuurlijk vanaf welke noedels ge kiest). Geef toe dat ge bij het gedacht alleen al het water in uw mond krijgt. Bovendien is ze super gezond en nog tamelijk snel klaar ook. Ideaal dus voor een snel en gezond avondmaal.
Dit recept is er zo eentje waarop naar hartenlust gevarieerd kan worden: andere groenten, andere noedels (rijst- of groene
theenoedels, mie…), met of zonder tomatenpuree, met tofu of tempé of nog iets
anders … Alles kan erin en zolang je je een beetje aan de basisregels van het
recept houdt, is het resultaat hoe dan ook verrukkelijk.
Tip: De soep wordt pikant door de gember en het pepertje.
Als je niet zo into pikant bent, doe je er dus best wat minder gember in of
laat je gewoon het pepertje weg.
Mislukte Chinese soep = Zalige Noedelsoep
-
1 blok tofu, uitgelekt
-
6 el rijstazijn
-
6 el sojasaus
-
3 cm geschilde gemberwortel, of wat meer als je
net als ik aan een zware gemberverslaving lijdt
-
1 rood pepertje, zonder pitjes
-
3 teentjes knoflook
-
2 l groentebouillon
-
4 wortels
-
200 g sugarsnaps of snijbonen
-
1 rode
paprika
-
500 g
champignons
-
2 rode uien
-
75 g tomatenpuree
-
Noedels
-
1 bosje lente-uitjes
-
Pinda’s
- Snijd de tofu in blokjes en marineer hem alvast in de rijstazijn en de sojasaus.
- Snipper de gember, het pepertje en de look heel fijn en doe
ze in een grote soepketel.
Giet er de bouillon op en laat alles al even opkoken. Zo zal de bouillon de smaak van de gember al wat opnemen. - Snijd intussen de wortels in schuine schijfjes, de paprika in reepjes, de snijbonen in schuine stukken en de champignons in sneetjes. Snipper de lente-uitjes fijn.
- Laat eerst de wortels meekoken en doe er pas een 4-tal minuten later de andere groenten en de tofu (inclusief de marinade) bij.
- Wat de noedels betreft, hangt alles ervan af welke noedels je gebruikt. Sommige moeten 4 minuten koken, anderen moeten gewoon even weken. Op de verpakking kijken is dus de boodschap! Wie zeker wil zijn, kan de noedels ook gewoon apart koken, ze daarna over de soepkommetjes verdelen en er de soep over gieten.
- Laat de soep even koken totdat de groentjes net niet gaar zijn. Het is veel lekkerder als de groentjes nog lekker krokant zijn, dan wanneer ze zielig en volledig plat gekookt in de soep drijven.
- Doe er de tomatenpuree en ¾ van de lente-uitjes bij en laat de soep nog even opkoken.
- Schep een flinke portie soep in een mooie kom en garneer met wat extra lente-ui en pinda’s.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten