Al weken lang heeft men het in het
weerbericht over “te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar”. Wel, volgens
mij is de winter nu toch stilletjes aan klaar om los te barsten. Natuurlijk
niet die idyllische winter van in de films met zo’n dik, donzig wit sneeuwtapijt,
helder blauwe hemel en kindjes die buiten sleeën en sneeuwmannen bouwen.
Neeneen, ik heb het over de echte, Belgische winter: regen die tegen de ramen kletst,
huilende wind en gevoelig koudere temperaturen dan we tot nu toe gewoon waren. Van zo'n weer wordt volgens mij echt niemand blij. Ik probeer mezelf bij dit huilweer
altijd op te beuren met goeie muziek, een flinke dosis yoga/ pilates
en natuurlijk lekker en gezond eten.
Ideaal anti-winterblues-eten is deze San-Franquinoasalade. Dit is zo’n feel-good-gerecht dat bij ons thuis minstens om de twee weken op tafel staat (goed of slecht weer). Niet al te veel werk, maar zo ongelofelijk lekker. Het krokante en kruidige van de tofublokjes, het lichtzure van de groene salsa, het frisfruitige van de kiwi (klinkt raar, maar ’t is echt lekker -->minder avontuurlijke mensen kunnen ook mango gebruiken) , het zoute van de feta en last but not least het romige van de avocadoblokjes. Daarbij ook bomvol vitamientjes,antioxidanten, eiwitten en ander goeds.
U denkt nu waarschijnlijk dat ik alles hier dik aan het overdrijven ben, dat u morgen wel gewoon spaghetti zal eten en u helemaal geen nood heeft aan zo’n San-Franquinoasalade ("de naam alleen al, pff"). En ja, wie ben ik om u te verplichten deze salade eens te maken, maar geloof mij: San-franquinoa salade will change your life!
Neen, da’s overdreven. Hoewel …
Ideaal anti-winterblues-eten is deze San-Franquinoasalade. Dit is zo’n feel-good-gerecht dat bij ons thuis minstens om de twee weken op tafel staat (goed of slecht weer). Niet al te veel werk, maar zo ongelofelijk lekker. Het krokante en kruidige van de tofublokjes, het lichtzure van de groene salsa, het frisfruitige van de kiwi (klinkt raar, maar ’t is echt lekker -->minder avontuurlijke mensen kunnen ook mango gebruiken) , het zoute van de feta en last but not least het romige van de avocadoblokjes. Daarbij ook bomvol vitamientjes,antioxidanten, eiwitten en ander goeds.
U denkt nu waarschijnlijk dat ik alles hier dik aan het overdrijven ben, dat u morgen wel gewoon spaghetti zal eten en u helemaal geen nood heeft aan zo’n San-Franquinoasalade ("de naam alleen al, pff"). En ja, wie ben ik om u te verplichten deze salade eens te maken, maar geloof mij: San-franquinoa salade will change your life!
Neen, da’s overdreven. Hoewel …
San-Franquinoasalade
gebaseerd op een recept van Jamie Oliver
Groene salsa
-
2
handenvol verse spinazie
-
1 el
groene tabasco of 1 groen pepertje
-
4
lente-uitjes
-
1
handvol peterselie
-
Sap van
½ limoen
Krokante tofublokjes
-
200g
tofu, geperst en in blokjes gesneden
-
Marinade van
sojasaus, chilisaus, een scheutje teriyakisaus en ciderazijn (een flinke scheut van elk)
- Kleeflaagje:
3 el bloem + enkele lepels van de marinade
-
Paneerlaagje:
1 handvol panko, snuf cayennepeper, 1 el pimenton, 2 el paprikapoeder
Salade
-
1 ½ kop
quinoa, gekookt met flink wat kurkuma en zwarte peper
-
2
handenvol verse spinazie
-
3 rode
paprika’s, in grove stukken en gegrild
-
1
avocado, in blokjes
- 75g
fetablokjes
-
2
kiwi’s of 1 mango in blokjes
-
Enkele lepels
magere yoghurt
1. Meng
alle ingrediënten voor de marinade. Marineer de tofu enkele uren op voorhand.
2. Haal de
tofu uit de marinade en dep hem droog met wat keukenpapier. Meng de
ingrediënten voor het plamuurlaagje en in een ander kommetje de ingrediënten
voor het paneerlaagje.
3. Haal de
tofublokjes eerst door het kleeflaagje en wentel ze vervolgens door het
paneerlaagje. Leg ze op de crispplaat van de oven en bak ze in 12 -15 minuten lekker
knapperig.
4.
Mix
alle ingrediënten voor de salsa in de blender.
5.
Meng in
een grote, mooie schaal de salsa door de quinoa en hussel er de spinazie,
paprikablokjes, avocado- en kiwistukjes door.
6. Schik
de tofublokjes op de salade, kruimel er de feta over en druppel er desgewenst wat yoghurt over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten