Een week geleden verstootte ik na
7 weken eindelijk mijn bureaustoel, ontdeed ik me van de gewoonte om voor het slapengaan een kwartiertje te huilen
van frustratie en stookte ik met veel plezier de haard aan met onder meer mijn
cursussen dierkunde, wiskunde en moleculaire biologie.
Oké, dat van dat verbranden, hoef
je niet al te letterlijk te nemen. Zoveel ballen heb ik (net) niet. Maar
mentaal heb ik die hoop gebladerte, die de afgelopen weken letterlijk
geïmpregneerd raakte door zweet en tranen, meermaals verscheurd en verbrand.
Ook de geest van de enthousiaste student heeft zo z’n limieten.
Die verdomde examens zijn dus
eindelijk achter de rug en ik ben daar nog niet weinig content over.
Al was het maar omdat ik nu
eindelijk eens iets anders dan havermout met wortel en kaneel kan eten als
ontbijt. U moet weten dat bijgelovige ik nu ongeveer 6 jaar geleden een artikel
las over de slimme Zweedse kindjes die op school elke dag dat bewuste haver-wortelontbijtje
voorgeschoteld kregen. Dat artikel wees dat vreemde ontbijt aan als dé reden
waarom het hier slimme en geen domme
Zweedse kindjes betreft. Voor mij was dit genoeg om sindsdien elke
examenperiode, elke dag zonder uitzondering dit oranje papje naar binnen te
spelen. In het middelbaar, met een examenperiode die maximaal 3 weken duurt,
valt dat nog best mee. Op de unief, waar
een examen-/blokperiode gemiddeld 7 weken aanhoudt, kan dat bijgeloof-ontbijt
al eens serieus beginnen tegen steken. Maar bijgeloof is bijgeloof en zonder
mijn worteltjeshavermout, zou ik vast en zeker buizen, dus at ik van de eerste
tot de laatste dag flink mijn kommetje leeg.
Sinds vorige vrijdag is er terug
ontbijtvrijheid. Eindelijk.
Ik vierde mijn vrijheid met
talloze ontbijtexperimenten, waarvan je het recept voor mijn huidige favoriet
hieronder vindt: kokosamarantpudding met granaatappel en walnoot. Lekker romig en
zoet en –in mijn situatie niet geheel onbelangrijk- compleet wortel- en
havermoutloos.
Kokos-amarantontbijt met walnoot en granaatappel
Voor 2 ontbijtjes- 1 kop amarant, gespoeld
- 1 kop kokosmelk
- 1 kop water
- Extra kokosmelk
- Ahornsiroop
- Granaatappelpitten
- pompoenpitten
- Walnoten
- Doe de amarant samen met de kokosmelk en het water in een kleine kookpot.
- Kook de pap zo’n 20 minuten op een middelhoog vuur, of tot ze mooi romig en gaar is. Roer regelmatig.
- Verdeel de pap over 2 kommen en roer er zoveel ahornsiroop door als je lief is.
- Giet er een klein beetje extra kokosmelk over en garneer met veel granaatappelpitjes, pompoenpitten en walnoten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten