Wat cake betreft ben ik
behoorlijk conservatief ingesteld. Geef mij maar zo’n stevige, ouderwetse cake
waarvan je lekker dikke plakken kan snijden. Van die overdreven versierde
cupcakes zijn dus niet echt mijn ding. Ik bedoel: in een muffinblik passen 12
(!!) cupcakes, dus met mijn versiertalent (de gemiddelde kleuter is beter in
fijn werk dan ik… ) zou ik gewoon 2 uur aan het prutsen zijn met van die
felgekleurde rolfondant. Rolfondant, nog zoiets wat ik vreselijk vind aan
cupcakes: je moet eerst kilo’s van dat chemisch spul opeten voor je eindelijk
een stukje echte cake tegenkomt.
U hebt het waarschijnlijk wel al door: cupcakes zijn niet bepaald my cup of
tea. Maar zoals iedereen wel weet bevestigen de uitzonderingen de regel.
Hummingbirdcupcakejes zijn zo’n
buitenbeentje, waarvoor ik mij toch graag eens in de wonderlijke wereld der
cupcakes begeef. Deze cakejes doen mij immers vol nostalgie terugdenken aan de
winterse ontbijtmomentjes met mijn moeder en Dr. Oz…
“Huh?!”
Het begon allemaal een jaar
geleden. Ik kwam beneden en hoorde de schelle stem van een man achter de
keukendeur galmen. “Indringers”, dacht ik aanvankelijk, maar niets daarvan:
eens de keukendeur geopend, werd alles duidelijk. U moet weten dat ik niet zo’n
spraakwaterval ben en dat het bijgevolg nogal eens erg stil kon worden wanneer
mama en ik samen aan de ontbijttafel zaten. Mama zal klaarblijkelijk genoeg gehad
hebben van deze saaie stilte en zoals de meeste mensen die stilte willen
opvullen, had ze van pure miserie de televisie aangezet. (Tja, wie kent het niet:
er komt bezoek en u weet dat er hoogstwaarschijnlijk van die gênante stiltes
zullen vallen, dus zet u de tv aan in de hoop dat deze je uit die doodse
momenten zal weten te redden.) En inderdaad, de stilte was verdwenen en al snel
werden mama en ik elke ochtend virtueel vergezeld door onze goede vriend Dr.
Oz.
Zegt u niks? Misschien maar goed ook, want het
kennen van deze (populaire) Amerikaanse Doctor is niet meteen iets om fier op
te zijn. The Dr. Oz show is zo’n typische Amerikaanse
talkshow over gezondheid, geleid door – hoe kan het ook anders- Dr. Oz en met in het
publiek een 50tal van die typisch Amerikaanse huisvrouwen, die uit hun dak gaan
wanneer Oz een “assistent of the day” nodig heeft om hem bij te staan bij een
meestal “erg educatief" spel. Wat mij betreft ging de show vooral om kijkcijfers en het entertainen van Amerikaanse vrouwen die (hier ben ik vrij zeker van ) stiekem foto’s
van hun geliefde Oz boven hun fornuis/wasmachine/ bed hadden hangen, in plaats van het
werkelijk bijbrengen van kennis over gezondheid. Wie zich nog steeds geen beeld
van de show kan vormen, moet maar eens een paar fragmentjes bekijken op de site.
Maar om heel eerlijk te zijn,
raakte ook ik na enkele afleveringen heimelijk gehecht aan onze ontbijtafspraak
met Dr. Oz (maar neen, ik heb geen grote poster van hem boven mij bed hangen…
een kleintje maar ;) ) en diep was dan ook de ontgoocheling wanneer Vitaya hem
tegen de lente uit de ether haalde. De
mooiste herinneringen heb ik aan die ene aflevering waarin Oz veganistische
cakejes bakte met Elmo (dat zegt al veel
over het niveau van de show, want ja dat is dat rode beest uit Sesamstraat).
Mijn aandacht was natuurlijk subito presto gewekt (# vegan bakken) en het weekend nadien werden
de cakejes meteen uitgeprobeerd en aangepast (het originele recept bevatte
meer olie en suiker en ik wilde perse een karamelglazuur omdat ik het niet zo
op roomkaasglazuur begrepen heb).
En zo bakte Anne-Sophie voor het eerst in
haar leven en tegen al haar principes in cupcakes.
Dit recept voor mijn sindsdien favoriete cupcakejes draag ik dus graag op aan jou, Dr. Oz ;)
Dit recept voor mijn sindsdien favoriete cupcakejes draag ik dus graag op aan jou, Dr. Oz ;)
Hummingbird cupcakejes
- 200g zelfrijzend bakmeel
- 1 el bakpoeder
- snuifje zout
- 1 handvol noten, tot poeder gemalen
- 1 el bakpoeder
- snuifje zout
- 1 handvol noten, tot poeder gemalen
- 120g appelmoes
- 50g kokosolie of walnootolie
- 1 el vanille-extract
- enkele drupjes amandel-extract
- 10 el Pure Via stevia of 1 maatschepje stevija (reb-a)
- 1 grote banaan
- 1 flinke el pindakaas
- 1 el kaneel
- 1 el dadelstroop
- zeste van 1 sinaasappel
- sap van ½ sinaasappel
- 1 tl appelazijn
- 150g ananas- of appelblokjes
- 50g kokosolie of walnootolie
- 1 el vanille-extract
- enkele drupjes amandel-extract
- 10 el Pure Via stevia of 1 maatschepje stevija (reb-a)
- 1 grote banaan
- 1 flinke el pindakaas
- 1 el kaneel
- 1 el dadelstroop
- zeste van 1 sinaasappel
- sap van ½ sinaasappel
- 1 tl appelazijn
- 150g ananas- of appelblokjes
Voor de afwerking
- karamelglazuur, zie recept hieronder
- walnoten, grof gehakt
- pompoenpitten
- gojibessen
- cacaonibs
- karamelglazuur, zie recept hieronder
- walnoten, grof gehakt
- pompoenpitten
- gojibessen
- cacaonibs
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
- Doe alle andere ingrediënten, behalve de appel- of ananasblokjes, in een blender en mix tot een lopend geheel.
- Meng het geblenderde mengsel door de droge mix, schep er de appel- of ananasblokjes door en verdeel het beslag over 12 muffinvormpjes.
- Bak de cakejes gedurende 25 minuten in de op 190°C voorverwarmde oven.
- Laat afkoelen, schep er een lepeltje karamel over en werk af met stukjes walnoot, pompoenpitten, cacaonibs en gojibessen.
Caramelglazuur
- 20 dadels
- 100 ml water
- 1g agaragar
- 1 el kokosolie
- 1 el riet- of kokosbloesemsuiker
- 50 ml sojaroom
- Een flinke snuf zeezout
- Breng de dadels en het water samen met de agaragar in een klein steelpannetje aan de kook tot de dadels uit elkaar beginnen te vallen.
- Doe er de kokosolie, het zout en de sojaroom bij en roer goed.
- Klaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten