Mijn voornemen: een vaste lasagnadag invoeren. Mhm, ik ben
altijd al een ambitieuze ziel geweest ;)
Ik verklaar mij nader. Veel huishoudens hebben een vaste
spaghettidag in hun weekmenu ingepland. Wij niet, maar toch eten we zo goed als
elke week wel eens spaghetti (en dan vaak ook meerdere dagen na elkaar
aangezien we altijd veel te veel klaarmaken). En neen, ’t is niet dat mij dat
frustreert-Ik heb niks tegen spaghetti- maar ik lust zóveel liever lasagna. Echt
waar, de Italiaan die dat heeft uitgevonden, verdient wat mij betreft een
standbeeld. Wat zeg ik. Een nobelprijs. Op z’n minst.
Jammer genoeg heeft lasagna bij ons thuis de status van “
veel werk” en eten we het daarom maar een paar keer per jaar. Oké, het vraagt een beetje meer tijd, maar eens je dat eerste hapje van die Italiaanse laagjes
neemt, vergeet je dat meteen.
Ik twijfel er niet aan: lasagnadag, dat wordt een hit, een
wekelijkse feestdag, zoiets.
Jaja, toekomstmuziek. Ik kijk er al naar uit.
P.S: Voor wie nu al “groot” genoeg is en voldoende macht
heeft over het weekmenu om ingrijpende veranderingen als een lasagnadag in te
voeren, volgt hieronder mijn recept voor veggie, gezondere lasagna.Buon appetito!
Lasagna rustica
Voor de tomatensaus
- olijfolie
- 3 rode uien, grof gesneden
- 3 teentjes look, geperst
- 1 chilipeper, van zaadjes ontdaan en fijngehakt
- 1 el van elk: tijm, oregano, marjolein, gedroogde basilicum, rozemarijn
- zwarte peper en kruidenzout naar smaak
- 1 el ketchup
- 1 tl suiker of honing
- 2 blikken tomatenblokjes (= 800g)
- 250g quorngehakt
- 3 rode uien, grof gesneden
- 3 teentjes look, geperst
- 1 chilipeper, van zaadjes ontdaan en fijngehakt
- 1 el van elk: tijm, oregano, marjolein, gedroogde basilicum, rozemarijn
- zwarte peper en kruidenzout naar smaak
- 1 el ketchup
- 1 tl suiker of honing
- 2 blikken tomatenblokjes (= 800g)
- 250g quorngehakt
- Stoof de ui, look en chili enkele minuten aan in de olijfolie.
- Voeg de kruiden, ketchup, peper en zout toe.
- Doe er de tomatenblokjes, quorn en suiker bij.
- Roer alles goed door elkaar en breng enkele minuten stevig aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat de saus nog zo’n 45 minuten pruttelen tot ze mooi is ingedikt.
Voor de bechamelsaus
- 2 el gesmolten kokosolie (of
boter)
- 2 el bloem
- 750 ml halfvolle melk
- zwarte peper, zout en nootmuskaat naar smaak
- straaltje citroensap
- 2 el bloem
- 750 ml halfvolle melk
- zwarte peper, zout en nootmuskaat naar smaak
- straaltje citroensap
- Smelt de kokosolie in een kleine kookpot en roer er de bloem
door met een garde.
Laat het bloem-oliemengsel bakken tot het droog is en naar biscuit begint te geuren. - Voeg de melk in kleine beetjes toe. Ik begin telkens met een klein beetje om alle brokjes bloem weg te kunnen roeren. Eens je een glad, homogeen “deegje” hebt, kan je weer wat melk toevoegen. Ga zo door tot een gladde, dikke bechamelsaus. Kruid af naar smaak met citroensap, peper, zout en citroensap.
Opmerking: Mocht de saus te lopend zijn, heb je een aantal
opties (de ene al wat lijnvriendelijker dan de andere) om ze in te dikken:
- Roer er 1 volledig ei door: snel roeren om gestolde eiwitbrokjes te voorkomen is de boodschap!
- Voeg wat xantana toe en mix een minuutje met de staafmixer.
- Los een lepeltje maizena op in water, roer dit door de bechamel en breng terug even aan de kook.
Lasagne maken
- 2 courgettes, in plakken,
gegrild
- 2 aubergines, in dunne plakken, gegrild
- 2 gegrilde paprika’s, in dunne schijfjes
- 1 pak lasagnebladen (ik gebruikte speltlasagne)
- 200g feta
- 1 tomaat, in dunne plakjes
- enkele basilicumblaadjes
- 2 aubergines, in dunne plakken, gegrild
- 2 gegrilde paprika’s, in dunne schijfjes
- 1 pak lasagnebladen (ik gebruikte speltlasagne)
- 200g feta
- 1 tomaat, in dunne plakjes
- enkele basilicumblaadjes
- Vet een grote, diepe, rechthoekige ovenschotel in met wat olie.
- Bedek de bodem met een dun laagje tomatensaus en bedek met een laag lasagneblaadjes.
- Schik de helft van de gegrilde groenten en 50g verkruimelde feta over de lasagneblaadjes en dek af met nieuwe pastabladen. Schep hierop een laag tomatensaus, dek af met lasagnebladen en schep daarop dan een laag bechamel. Dan weer een laag groenten met feta en vervolgens nog een laag tomatensaus, afgedekt met lasagneblaadjes.
- Als alles goed zit, heb je nu nog 100g feta en voldoende bechamel over voor 1 laag. Mix de resterende bechamelsaus met de feta en schep deze bovenop de laatste laag lasagneblaadjes.
- Werk de lasagne af met enkele schijfjes tomaat en een paar blaadjes basilicum en bak hem in 35 minuten gaar op 180°C in de oven.
Deze ga ik zeker proberen! :D
BeantwoordenVerwijderen