Meet Jos, het resultaat van mijn
blokontspanning van vandaag.
Op de planning van deze mooie,
gezellige zondag voor kerst stond: wiskunde,
jippiejeej….
Mijn hoofd bleek echter helemaal
niet into cijfertjes en tussen de vectoren en matrices door rees steeds het
beeld van een sympathiek glimlachende gingerbread man voor mijn ogen. Ik doopte mijn verschijning "Jos". Aanvankelijk
probeerde ik dat beeld te verdringen, maar Jos was een doorzetter, zo eentje die
zich niet zomaar laat afschepen, waardoor ik, toen mijn gsm-alarm me met mijn
favoriete kerstsong (Deze hier) duidelijk maakte dat het tijd was voor lunchpauze,
me volledig aan mijn Jos-verschijning overgaf, vergat te eten en als een
bezetene begon te bakken. Resultaat: de man van mijn dromen, Jos, tastbaar en wel.
Tijdens die bewuste
middagpauze maakte ik niet enkel Jos, maar ook zijn 2 broertjes: Luc en Gérard, God hebbe hun ziel… Luc werd
uitverkoren als proefexemplaar (want zoals elke foodblogger die eigenlijk geen tijd heeft om te bloggen wel weet: altijd
eerst proeven van je creaties vooraleer je belachelijk veel tijd aan het
fotograferen besteedt) En dan Gérard, tja… Ik zal er geen doekjes om winden: Gérard
werd onthoofd tijdens het versieren. Ik
verga van berouw, echt waar.
Gelukkig was er dus nog Jos. Die werd
tijdens mijn joepie-het-is-16-uur-en-ik-begin-dat-leren-hier-echt-kotsbeu-te-worden-pauze
versierd. Dat verliep helaas niet volledig zoals ik gehoopt had, want naast het
feit dat ik dus 1 van mijn 2 resterende
vriendjes onthoofdde, bleek ik eigenlijk hoegenaamd niks in huis te hebben om
mijn koekjes naar behoren van kleurrijke versieringkjes te voorzien. Jos moest
zich dan maar tevreden stellen met chocolade, dadels en vijgen, maar daar leek
hij het nog best mee te kunnen vinden. Moest ik zoals elke normale mens
bloemsuiker in huis gehad hebben, had ik
Jos een mooi parelwit glazuurmondje, fonkelende witte kraaloogjes en van die krullige
versierinkjes gegeven. Het werden een dadelmond en gepofte rijst-oogjes, wat
hem ook niet zo slecht stond.
Tot zo ver dus The story of Jos, mijn dappere wiskundige verschijning. Oh ja, zei ik al dat Jos helemaal vegan
is? Mhm, de man van mijn dromen, ik zei het toch ;)
Jos geniet nu in alle rust en
sereniteit van zijn laatste uren als kerstkoekje, want veel langer dan vanavond
zal hij het vrees ik niet trekken. Dan zal hij zijn broertjes vervoegen in
de cookiehemel. Dat wordt een mooi weerzien....
Gingerbread men koekjes aka Jos en aanverwanten
vegan en gezonder
Nodig voor 3 grote gingerbread men
-
100g kokossuiker
-
170g zelfrijzend bakmeel
-
30g havermout
-
2 el kaneel
-
1 el gemberpoeder
-
1 el speculooskruiden
-
Snuf zout
-
90g gesmolten kokosolie
-
1 el sojamelk
-
1 el honing of rijststroop
-
Versieringsdingen: chocoladedruppels, glazuur,
dadelstukjes, cranberries, vijgen …
- Meng de suiker met de bloem, havermout, de kruiden en het zout.
- Roer er de olie, melk en stroop onder.
- Kneed alles even door tot een mooi glad deegje. Bedek de kom met een stukje plasticfolie en laat het deeg ongeveer 30 min rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit en steek de koekjes uit. Wie niet over zo’n gingerbread-manvorm beschikt, kan altijd andere kerstige vormpjes gebruiken.
- Bak je koekjes op 180° afhankelijk van hun grootte en dikte 10 (voor kleine koekjes) tot 15 minuten (voor koekjes als Jos). Ga voor de perfecte gaartijd echter liefst af op je eigen intuïtie en controleer om de zoveel minuten eens of ze niet te bruin worden.
- Laat de koekjes afkoelen en versier ze volgens eigen smaak en goesting.
- Eet je koekjes voor de kerstboom, met een tas thee of melk en wat kerstmuziek op de achtergrond.
En toen was er dat moment dat ik besefte dat Jos een meisje
is… Dus Jos was al die tijd Josiane? :O
Volgende foto is niet geschikt voor gevoelige zielen …
En tot slot nog een "extreem kunstzinnige" (per ongeluk genomen) foto van mijn kerstboom:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten