Die twee moedige meisjes dat zijn een vriendin en ik, voor alle
duidelijkheid ;)
Onze missie: vegan donuts. Eens we dat hadden uitgedokterd, vlogen we er meteen
in. Een klein uur, veel gelach en buikspierpijn en een ultra-professionele
brainstorm later, weergalmden onze vreugdekreten door de snikhete keuken. Door gewoon
random ingrediënten door elkaar te roeren, hadden we onbewust het meest
fantastische deegje gemaakt dat ik in mijn leven al gezien en gevoeld heb. Ik
heb iets met deeg, moet u weten. En het andere meisje in kwestie ook. Moest iemand ons
op dat moment hebben bezig gezien, zou die vast denken dat we twee gekken waren
die een dagje vakantie uit de instelling hadden gekregen.
“Ooh, ge moet eens voelen, voelt da… Azo zacht.”
“ Ziet dat af en da kleeft zelfs nie… Woooow….”
“ Amai, ooh, mag ik ook nog eens kneden?”
“Tuurlijk! Zot seg… Amaaaai, wat een ontdekking…”
….
En dan te bedenken dat op de
achtergrond Michael Bublé’s Blue Christmas uit de computerboxen galmde. Maar
neen, wij zijn volkomen normaal.
Toen ons deegje dan nog eens
perfect in donutvorm te shapen was,
kende onze vreugde geen grenzen en speculeerden we al druk over het patent dat
we op dit recept zouden moeten nemen en de donutketen die we later zouden
openen.
Deegje rees en wij bekwamen van
onze ontdekking met wat gekaraoke. Helaas werden onze nachtegalenstemmen
(nachtegalen met een keelontsteking en zware bronchitis…), niet door allen
geapprecieerd en kwam mijn moeder al snel klagen over geluidshinder. Gelukkig
zijn we beter in koken.
Na een tochtje door de oven,
verwenden we onze donuts met glazuurjasjes en crunchy toppings. Opnieuw
vreugdekreetjes, want onze schatjes overtroffen werkelijk onze stoutste dromen,
zowel visueel als qua smaak. Nadien volgde een uitgebreide fotosessie, die uitmondde
in belachelijke selfies (zo mainstream zijn we dan weer wel) en chocolade in
ons haar. Een productieve namiddag, zeg dat wel.
Lang twijfelden we of ik het
recept nu wel op mijn blog zou zetten, omdat het ons economisch aantrekkelijker
leek onze donuts meteen op grote schaal te produceren, over de hele wereld te
gaan verspreiden en zo rijk en beroemd te worden. Gelukkig kwam onze
menslievende, totaal onzelfzuchtige (en vooral realistische) ik naar boven en
typte ik ons simpele, doch buitengewoon waanzinnig fantastische (bescheiden
blijven) recept voor jullie uit.
Voor de zekerheid toch nog even
vermelden dat wij hier officieel het patent op nemen en dat de donuts enkel in
huiselijke kring en niet voor commerciële doeleinden gemaakt mogen worden. Wee
de persoon die met deze donuts de werelddonutmarkt verovert, wij zullen u weten
te vinden…
En nu donuts bakken maar!
P.S.: het recept is in koppen (de
Amerikaanse cups) geschreven omdat mijn weegschaal het begeven heeft. Ik zal zo
snel mogelijk een versie in grammen posten.
Vegan Donuts
- 20g
verse gist, opgelost in ½ kopje lauw water met 1 tl kokosbloesemsuiker
- 6 koppen zelfrijzend
bakmeel
- ½ tl zout
- 3 el kokosolie
- 3 el spelt-, rijst- of
dadelstroop
- ½ kopje water
- ½ kopje amandelmelk
- 1 schepjepure stevija
- 1 el vanille-extract
1. Los de gist op in het lauwe water en voeg een tl suiker toe.
Laat dit mengseltje even staan terwijl je de bloem en het zout in een grote
mengkom zeeft.
2. Mix de stevia door de amandelmelk.Smelt de kokosolie en voeg deze samen met het gistpapje, de
stroop, het water, de met stevia gezoete amandelmelk en het vanille-extract toe
aan de bloem.
3. Kneed alles goed door elkaar tot het een mooi glad,
niet-klevend deegje vormt.
4. Vorm er een bal van, plaats deze terug in de kom, dek af met
een schone handdoek en laat 30 minuten rijzen.
5. Kneed het deegje nog eens door, vorm er donuts van
(bolletjes waar je dan je vinge doorsteekt en zo wat verder draait tot je een
mooi hol hebt) en laat ze op een bakplaat (ver genoeg uit elkaar) nog eens 30
minuten rijzen.
6. Bak de donuts 7 minuten in een op 230°C voorverwarmde oven.
7. Laat de donuts afkoelen en versier ze met toppings naar
keuze.
Toppings
Hierbij kan je je volledig laten gaan. Hieronder een greep
uit onze toppingfantasie:
Salted caramel/ dadelkaramel + geroosterde amandelen:
recept voor dadelkaramel vind je hier
recept voor dadelkaramel vind je hier
Pindakaas + banaan
Citroenglazuur + munt:
3 el poedersuiker, enkele drupjes citroensap, citroenrasp en verscheurde muntblaadjes
3 el poedersuiker, enkele drupjes citroensap, citroenrasp en verscheurde muntblaadjes
Chocolade + koffie:
chocoladesaus, oploskoffie
chocoladesaus, oploskoffie
Chocolade + banaan
Suikerglazuur + kokos (alias de fluffy donut)
...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten