Meestal houd ik rekening met de
grillen van mijn papa, maar soms dwingt de frigo mij tot het maken van
onpopulaire gerechten en is het met spanning afwachten hoe hij erop zal
reageren. De ene keer gaat hij met honger naar bed, de andere keer eindigt de
avond in de frituur. Mannen…
De dag dat ik enkel nog rijst in
onze kast en venkelknollen in de koelkast vond, leken er op voorhand al geen
mooie complimentjes over wat ik later uit de keuken zou toveren op mij te
zullen wachten. De heer des huizes heeft een hekel aan venkel en een verborgen
fobie voor rijst. Even twijfelde ik er, omwille van de noodzakelijke proteïnen,
nog wat linzen bij te flansen, maar dat idee liet ik wijselijk varen. Van
linzen wordt hij nagenoeg hysterisch.
Twee keer raden wat ik klaarmaak als we eens een klein ruzietje gehad hebben. Een wijs man zei ooit: “ Wie slim is, houde de kok te vriend”. Dat heeft hij intussen ook wel al door. Maar we komen anders goed overeen hoor, papa en ik ;)
Twee keer raden wat ik klaarmaak als we eens een klein ruzietje gehad hebben. Een wijs man zei ooit: “ Wie slim is, houde de kok te vriend”. Dat heeft hij intussen ook wel al door. Maar we komen anders goed overeen hoor, papa en ik ;)
Uitdaging was dus om rijst en
venkel om te toveren tot iets wat voor mijn vader als “eetbaar” (we moeten realistisch blijven) beschreven
zou kunnen worden.
Het brokje geitenkaas achterin de
ijskast bracht redding en door de venkel lekker lang te laten bruinen in de
oven onderging hij een complete make over waardoor hij zelfs door papa in
zekere zin gesmaakt werd. Hij schepte zelfs twee keer op! Dat kan natuurlijk
ook liggen aan het feit dat hij al de hele dag in de tuin had gewerkt en op het
randje van uitgehongerd was, maar laat ons dat even negeren.
En ach, papa is nu ook eenmaal
geen referentie als het op lekkere venkel-/rijstgerechten aankomt. Neem het dus
van mij aan: wie venkel en rijst lust, zal dol zijn op deze salade.
En de rest moet maar eten wat de
pot schaft.
Zo is dat.
Zo is dat.
Venkel-rijstsalade
- 1 mok camareguerijst (rode
rijst), volkoren rijst
of een andere rijstsoort naar keuze
- 3 venkelknollen
- peper, zout, olijfolie
- 3 handenvol veldsla, gewassen en gekuist
- 1 handvol ontpitte, in stukken gesneden verse pruimen
(ik gebruikte mirabellen uit onze tuin)*
- sap van 1 sinaasappel
- 3 el wijnazijn
- 150g verse geitenkaas
- 1 handvol geroosterde hazelnoten
of een andere rijstsoort naar keuze
- 3 venkelknollen
- peper, zout, olijfolie
- 3 handenvol veldsla, gewassen en gekuist
- 1 handvol ontpitte, in stukken gesneden verse pruimen
(ik gebruikte mirabellen uit onze tuin)*
- sap van 1 sinaasappel
- 3 el wijnazijn
- 150g verse geitenkaas
- 1 handvol geroosterde hazelnoten
- Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Laat de rijst afkoelen.
- Snijd de venkelknollen in dunne plakjes en hussel ze op een met bakpapier beklede bakplaat door elkaar met olijfolie, peper en zout. Bak de plakjes gedurende 30 minuten op 180°C, tot ze mooi bruin en licht gekarameliseerd zijn.
- Meng de rijst, veldsla, pruimenstukjes en gekarameliseerde venkelplakjes door elkaar en schep ze in een grote schaal.
- Maak een dressing met het sinaasappelsap, de azijn en wat peper en zout. Giet de dressing over de salade.
- Verbrokkel de geitenkaas over de sla en garneer met wat grofgehakte geroosterde noten.
*
Als het pruimenseizoen voorbij is, kan je de pruimen gerust vervangen door
ander fruit naar keuze: appels, druiven,
peren …
Geen opmerkingen:
Een reactie posten