Ik heb 3 obsessies: nagellak,
oorbellen en … kookboeken.
Laat mij alleen naar de stad gaan en je kan ervan op
aan dat ik met één van de drie naar huis kom. Gelukkig meestal met de eerste
twee. Mijn kookboekenobsessie probeer ik wat binnen de perken te houden. Met
enige halsstarrigheid en onder het motto
dat ze al die boeken op een dag wel eens in de bib zullen hebben, probeer ik
mezelf wijs te maken dat mijn budget beter aan “nuttigere” dingen gespendeerd
wordt. Mijn kookboekencollectie is dus helemaal niet zo uitgebreid als u na het
lezen van mijn eerste zin vast gedacht zal hebben. Hoewel het wel mijn
toekomstdroom is: later een gigantische boekenkast (bij voorkeur met zo’n laddertje)
vol kookboeken. Een nieuw kookboek blijft dus altijd iets speciaals voor mij,
een soort mini-mijlpaal in mijn toekomst-kookboekenkastplan.
Het jaar kon dan ook niet beter
beginnen, want januari was nog niet goed halfweg of ik kon al een nieuwe aanwinst
verwelkomen in mijn minikookboekenkastje. De Dunne Vegan, de midprice versie van Puur plantaardig,
een kookboek van Antoinette Hertsenberg en Jacinta Bokma. Midprice-versie? Ik had er ook nog nooit van
gehoord, maar het komt er volgens mij op neer dat De Dunne Vegan een ietwat
bescheidenere lay-out heeft dan Puur Plantaardig, waardoor het boek tegen een
zachtere prijs verkocht kan worden.Of ook: hetzelfde boek, maar dan goedkoper.
Wat mij betreft een geweldig concept, dat midprice-gedoe. (lees: meer geld
voor oorringen en nagellak)
Puur Plataardig is zo een van
die boeken, waarvan de mevrouw aan de balie van de bib vermoedelijk denkt dat ik het achterstevoren
vanbuiten aan het leren ben in het Chinees ofzoiets, simpelweg omdat ik het al
(minstens) 5 keer heb uitgeleend, vanzelfsprekend
inclusief de toegestane verlengingen. Nu ik mijn eigen exemplaar heb, kan ik
het ongelimiteerd doorsnuisteren en alle recepten uitproberen wanneer ik dat
wil en er de tijd voor heb. My precious ….
“Alle recepten” mag gerust letterlijk
genomen worden, want er staat véél leuks in dit boek. Ik heb het nu al zo vaak
uitgeleend en nog steeds heb ik niet al mijn bladwijzertjes af kunnen werken (lees: stukjes
verscheurde tijdschriften die ik op de bladzijden van potentieel interessante
receptjes stop en die er dan telkens allemaal uitvallen, waardoor ik elke keer
opnieuw het hele boek “moet” doorbladeren …). Hieronder enkele
van mijn persoonlijke favorieten, met mijn eigen variaties:
- Happy haantjes roeromelet. Een omelet van van silken tofu. Heerlijk met een simpel rucolaslaatje en een vaste waarde op kot, wanneer ik weinig tijd heb.
- Paella Zarzuela met Spaanse sperziebonen. Deze maakte ik ooit –hoe toepasselijk- in Spanje. Echt zalig, vooral met de sperziebonen, die gegaard worden in een tomatensausje. Ik top de paella graag af met iets wat ik tot mijn vegan chorizocrumble gedoopt heb: edelgistvlokken, amandelen en gerookt paprikapoeder met een scheutje lekkere olijfolie in de blender en je hebt een spicy crumble die perfect past bij dit zuiderse gerecht.
- Tandoori tofuballetjes in kokoscurrysaus met pilafrijst en broccoli. Dit gerecht vraagt wel een beetje werk. Vaak laat ik de pilafrijst dan ook achterwege en eet ik de balletjes en de saus met wat snelkookrijst. Een echte aanrader voor kokos- en curryliefhebbers.
- Bungeejumpbrownies. Ik zou mezelf niet zijn, mocht ik de dessertensectie niet volledig hebben uitgeprobeerd. Deze brownies zijn mijn favoriet: alles behalve alledaags, maar laat dat nu net zijn wat ik er zo tof aan vind. Geen kat die het proeft, maar in deze brownies zit niets minder dan … een pot bonen. Het recept vraagt om kidneybonen, maar ik maakte ze al 2 keer met kikkererwten en dat ging ook prima. Ik deed er wel wat extra bloem bij, omdat ik ze zonder iets te kleverig vond, maar da’s persoonlijk. Het recept vind je onderaan deze post.
En op mijn to-make-list staat er nog meer van
dat lekkers, nog véél werk voor de boeg …
Enige minpuntje van dit boek: niet alle recepten zijn voorzien van foto’s, maar mits een beetje fantasie valt dat best te overbruggen. Plus: een perfecte gelegenheid om mijn (nog steeds niet al te fameuze) fotografieskills wat bij te schaven.
De Dunne Vegan in het kort: een ideaal boek wie van lekker en gezond eten houdt, voor vegetariërs met weinig tijd en voor carnivoren met de nodige zin voor avontuur.
Bungeejumpbrownies
Gebaseerd op het recept uit De
Dunne Vegan
- 100g kokosroom (het romige bovenste laagje uit een “ongeschud” blik kokosmelk)
- 200g pure chocolade
- 50ml rijststroop
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 1 el vanille-extract
- 200g kidneybonen of kikkererwten, uit blik, gespoeld en uitgelekt
- 100g zelfrijzend bakmeel of speltmeel met 1 extra tl bakpoeder
- 1 tl bakpoeder
- Snuf zout
- 1 tl kardemonpoeder, optioneel
- Smelt de chocolade in de microgolfoven.
- Mix alle ingrediënten in de keukenrobot.
- Schep het beslag in een met bakpapier beklede rechthoekige vorm.
- Bak de brownies gedurende 30 minuten of tot ze stevig en toch nog licht vochtig zijn.
- Laat afkoelen, snijd in
vierkantjes en klaar!
I have a cookbook obsession too! I LOVE just collecting and looking at them! So much inspiration and beauty!
BeantwoordenVerwijderen