Sun is shining baby!
Die goeie ouwe lente, net toen
het leek alsof ons landje nooit uit zijn winterdepressie zou geraken was hij
daar. Net op tijd.
Aan het begin van elk seizoen zeg
ik “Dit is nu echt mijn favoriete
seizoen!”. Ik hou gewoon van variatie en vind elk seizoen wel iets hebben:
zwemmen in zee in de zomer, boswandelingen in de herfst en avonden voor het
haardvuur in de winter. Ik hou ook van clichés, ziet u.
Maar met de lente is het toch dat
tikje anders. Er is geen enkel seizoen dat me plots zoveel energie en vreugde
kan geven. Niet moeilijk ook, want wie wordt er nu niet blij van die plotse
helder schijnende zon, blaadjes aan de bomen en lammetjes in de wei. Lente
roept in mij ook al tijd een sterke drang naar actie op. De zon moet maar beginnen
schijnen of ik sta al in de Aveve potgrond en zaadjes te kopen (Balkonmoestuin,
here I come!). Ik moet maar een paardenbloem zien bloeien of ik verlang al naar
een namiddag idyllisch wandelen door weides met een picknickmand aan de arm en
een vers geplukt boeket bloemen. De thermometer moet zich maar even boven de 12
graden schieten of ik plan al buiten te
eten (en doe dat dan ook… met 3 truien, een dekentje en dikke wollen sokken).
Al die heerlijke lentedingen. Voor mij en velen overschaduwd door een met tranende ogen, een kriebelende keel en een gekluisterd zijn aan de zakdoekendoos, maar kom: die pollen horen er nu eenmaal bij en dat heeft allemaal ook zo zijn charmes( Niet echt, maar zon maakt een mens ook een pak positiever heb ik het gevoel).
Nog zo’n direct gevolg van
zonneschijn is de drang naar fris, vrolijk voedsel. U weet wel: slaatjes enzo.
En niet te vergeten: ijs.
1 probleem. Allé, neen. 2
eigenlijk.
- Tijdens de les dierkunde wist de assistente ons te vertellen dat er vis in ijs zit. De fabrikanten zouden stoffen uit vis gebruiken om te voorkomen dat het ijs begint te kristalliseren en vervatten deze stofjes onder “natuurlijke smaakstoffen” Lekker … :/ Dus bij het zien van een pot vanille-ijs moet ik nu steeds aan rauwe vis denken. (behoorlijk efficiënte mind-set om die ijsverslaving een beetje onder controle te houden met het bikiniseizoen in het vooruitzicht.)
- Zelf ijs maken is geen optie, want m’n ijsmachine is om technische redenen even buiten spel.
Maar lente zonder ijs. No way!
Bikini’s, vissen, ijsmachines of niet. Er moet en zal ijs gegeten worden.
En daar komt mijn all-round vriend de banaan
weer spelen. Want hoewel op Instagram niemand nog iets anders lijkt te eten, is
naicecream/ banaanijs bij ons precies nog niet helemaal gekend. Volledig
onterecht en moest ik Jeroen Meus zijn, zou heel Vlaanderen zich binnen de
kortste keren ook in het banaanijs schieten. Helaas reikt mijn doelpubliek niet
dermate ver, dus zie dit als een klein, kostbaar geheimpje tussen jou en mij.
Het principe is even geniaal als
simpel: mix ingevroren bananen en je krijgt een zalig, romig ijs. Zonder vis,
zonder toegevoegde suikers, zonder vet, zonder bewaarmiddelen, smaakstoffen of
wat dan ook. Banaan en niets dan banaan. Manmanman, dat ik daar nooit helemaal zelf ben opgekomen...
Nu ken ik veel mensen die iets
hebben tegen banaan, die gewoon niet houden van de smaak. Wel, vreest niet gij
allen! Voor alles is er een oplossing: probeer een van de onderstaande
variaties, want door toevoeging van bijvoorbeeld besjes of chocolade, maskeer
je de banaansmaak en houd je enkel nog zijn romige textuur over.
Voila, laat die zon maar
schijnen, ik ben er helemaal klaar voor!
Naicecream a.k.a banaanijs
- - Banaan, in stukjes gesneden en ingevroren
- - Plantaardige melk of gewoon water
Doe de banaan samen met een
scheutje van de melk of het water in een kleine keukenrobot of blender en mix.
Je zal af en toe moeten stoppen om er met een lepel wat in te roeren zodat de
mixer weer wat stukjes banaan binnen zijn bereik heeft. Indien nodig voeg je
nog een beetje melk toe (niet te veel of je krijgt een milkshake, ook lekker,
maar niet onze intentie). Toegegeven, dit vraagt enig geduld, maar eens het ijs
vertrokken is wordt het in 1 2 3 heerlijk romig.
Mix wanneer je denkt dat het goed
is nog een 15tal secondes door. Ja zal zien dat het ijs dan extra licht en
luchtig wordt.
Schep in een kommetje en lepelen
maar!
Variaties op het thema
Chococolate
Voeg van bij het begin naar smaak
cacaopoeder toe en zoet eventueel met een lepeltje rijststroop, ahornsiroop of
honing. Lekker met wat extra stukjes
chocolade of wat geraspte kokosnoot.
Berrylicious
Start met een bodempje water en 1
verse, niet-diepgevroren banaan. Mix deze tot een slijmerig papje. Voeg dan een
paar handen diepgevroren bosvruchten toe en mix opnieuw. Zoals bij het
klassieke banaanijs vraagt dit wat gemeng en gemix en opnieuw gemeng en weer
gemix. Geduld is het geheim.
Orangade
Vervang de melk in het klassiek
recept door appelsiensap.
The nutty one
U raadt het al: notenboter. Hier
geldt: overdaad schaadt. Een subtiele lepel pindakaas of amandelboter is genoeg
voor het meest romige, hemelse ijs dat je je kan inbeelden. Afwerken met wat
gekaramelliseerde amandelschilfers voor de luxe-editie.
Perzikje (kennen jullie dat schattige mammoetje uit Ice Age? )
Mix in het klassiek recept eerst
de melk met 1 perzik of nectarine. Voeg dan de bevroren banaanstukjes toe en
vervolg het recept. Kan ook met een handvol aardbeien in plaats van perzik.
Conclusie: eigenlijk
werkt zo goed als alles. Je kan ook alle soorten fruit invriezen en mixen tot
een sorbet zoals je dat met de banaan zou doen. Experimenteer er op los!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten