Volgende week is het Halloween!
Ik herinner me nog die keer in de lagere school, toen ik met een paar vriendinnen op
trick-or-treat-ronde ging in ons dorp. We moesten aan iedereen die de deur
opendeed, verbaasd 4 in heksen en zombies verkleedde kleine meisjes te zien,
uitleggen waarom we nu juist voor hun deur stonden en het gerechtigd vonden
snoep te eisen. Halloween was nog niet bepaald ingeburgerd, zeker niet in die
tijd en in het boerendorp waar ik woon en de gemiddelde inwoner 79 jaar en
slecht te been is. Onze snoepronde verloor dus wat van zijn charme. Maar goed,
we kregen snoep, we waren blij.
Ik wilde altijd dat ik op 31 oktober heel even in Amerika
kon wonen. Voor een klein kind leek die dag me de hemel, de topdag van het
jaar. Als je het mag geloven, maakt elke oma en elk gezin op die dag een hele
hoop zelfgemaakte Halloweensnoepjes klaar. Om ter lekkerst, om ter meest. Moet
gewoon geweldig zijn als kind.
Dit jaar besloot ik zelf een Halloweenzoetigheid te maken en
zo de echte Amerikaanse huismoeder in mezelf eens volledig te laten gaan. Ik
struinde langs een heleboel overzichten op blogs en recepten op Pinterest en
kreeg zo naderhand een beeld van de traditionele zoetigheden waarmee, de
Amerikaanse kinderhandjes op 31 oktober gevuld worden.Peanutbuttercups, huisgemaakte snickers, heksenkoekjes en
ander zoets in enge vormen. Eén ding sprong me meer dan de rest in het oog: karamel
appels. Blijkbaar zijn deze een traditional
op Halloween.
Nu wil het toeval dat ik gek ben op karamelappels. Nu ja,
toch als die vergelijkbaar zijn met die rode kermisappels van bij ons, wat ik
veronderstel. Traditioneel al ik 1 keer per jaar zo’n appel op de kermis in onze stad. Helaas werden ze uit
mijn leven verbannen door het ijzerdraadje dat nu voorkomt dat mijn tanden
terug in konijnenstand gaan staan. Op de kermis lopen, die appels zien en weten
dat ik er geen mag, het blijft altijd een pijnlijke zaak.
Mijn beslissing was dus snel gemaakt en ik begon te experimenteren met gezonde karamel en
appels. Uiteindelijk besloot ik dat een volledige appel in karamel hullen nogal
een gedoe en verschrikkelijk onhandig was. Een gezellige karamel-appeldip leek
me een zeer mooi alternatief.
Karamel en appels.
Gezond en ijzerdraad-proof.
Ikke blij.
P.S. Voor deze karamelappels hoeft het geen Halloween te zijn.
Ze zijn op elke dag van het jaar verslavend lekker.
Gezonde karamel-appels
-
15 zachte, grote dadels, ontpit
-
2 el ahornsiroop
- 1 el amandelboter of gemengdenotenboter
-
Zeezout
-
2 erg lekkere, knapperige appels
-
Amandelschilfers, optioneel
- Snijd de dadels in stukjes, doe ze in een kommetje en zet ze half onder met water.
- Laat de dadels ongeveer een uurtje weken in het water. Ongeduldig? Ik ook, dus zet ik mijn potje altijd voor anderhalve minuut in de microgolfoven. Hetzelfde effect als weken, maar dan tien keer sneller.
- Voeg de ahornsiroop, notenboter en het zout toe aan je geweekte/verarmde dadels en mix in een kleine keukenrobot of met de mixer tot een mooie, gladde karamelkleurige dip. Vind je de dip wat te vast, voeg dan in kleine beetjes nog wat water toe.
- Snijd je appels in partje en zet ze samen met de amandelschilfers en het kommetje karamelsaus op tafel.
- En nu: dippen maar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten