“We’ll be back.”
Dat waren onze woorden na het
succes van de -naar onze bescheiden mening- geweldige, legendarische vegan
donuts van vorig jaar. Niet voor het één of het ander, maar het lijkt me zeer
de moeite dat receptje nog eens te bekijken. Je vindt het hier (gewoon klikken).
‘We’ zijn opnieuw die ene vriendin
en ik. Noem ons het olijke kerstduo, want putje zomer naar Michaël Buble’s
Christmas CD luisteren en ter afwisseling naar Nigella’s Christmas Kitchen
kijken, is nu eenmaal wat we doen. Kerst-, open haard-, wollige dekentjes- en
wintergeobsedeerd als we zijn. Een beetje raar
zijn we ook wel, maar dat doet zoals gezegd geen pijn.
Naar aloude traditie kwamen we
deze vakantie weer een keer samen om onze culinaire, creatieve uitspattingen
een plaatsje te geven en waagden we ons in de uithoeken van het bakuniversum.
Klaar om de vegan bakwereld
opnieuw een openbaring rijker te maken.
Onbevreesd.
Onbezonnen.
Maar helaas….
Inspiratieloos.
Niet dat we niet wisten wat te
maken. Wél dat we niet meteen een idee
hadden hoe eraan te beginnen.
Het concept was nochtans
eenvoudig:
Ik vroeg aan de vriendin in kwestie wat ze graag wilde veganizen. Vriendin in kwestie is een vrouw in hart en nieren, dus het antwoord lag voor de hand: een decadente chocoladetaart, met alles erop en eraan. Meteen begon er iets in mij te knagen, want als ik heel erg eerlijk ben, heb ik een lichte vegan chocoladetaartfobie. Vegan en gezonde chocoladetaart maken, is iets wat me maar niet wil lukken. Of toch niet helemaal. De taart is nooit zoals ik ze wil. Te bitter, niet zoet genoeg, te droog, te nat, niet gerezen… Het is altijd wel iets en na een poging of 20, had ik me erbij neergelegd dat chocoladetaart me nu eenmaal nooit ging lukken en had ik mijn gezondere chocoladetaartdroom het afgelopen jaar gelaten voor wat hij was.
Ik vroeg aan de vriendin in kwestie wat ze graag wilde veganizen. Vriendin in kwestie is een vrouw in hart en nieren, dus het antwoord lag voor de hand: een decadente chocoladetaart, met alles erop en eraan. Meteen begon er iets in mij te knagen, want als ik heel erg eerlijk ben, heb ik een lichte vegan chocoladetaartfobie. Vegan en gezonde chocoladetaart maken, is iets wat me maar niet wil lukken. Of toch niet helemaal. De taart is nooit zoals ik ze wil. Te bitter, niet zoet genoeg, te droog, te nat, niet gerezen… Het is altijd wel iets en na een poging of 20, had ik me erbij neergelegd dat chocoladetaart me nu eenmaal nooit ging lukken en had ik mijn gezondere chocoladetaartdroom het afgelopen jaar gelaten voor wat hij was.
Toen we in de keuken stonden,
hadden we dus niet onze gewoonlijke “we smijten wat vanalles bij elkaar en
hopen dat er iets lekkers uitkomt”-drive van gewoonlijk.
Zoals het licht-inspiratieloze mensen
betaamd, zochten we onze toevlucht tot Pinterest. Even later hadden we een
recept dat we tegen al onze principes in
volledig navolgden. We voelden ons wel een beetje schuldig dat we zelf niets
hadden durven verzinnen, maar dat knagend gevoel verdween als snel eens we het
heerlijk zoete chocoladebeslag in de vorm goten en nadien de pot uitlikten. Dit
kon wel eens een erg lekkere, gezondere chocoladetaart worden…
En dat werd het. Niet als
dusdanig gerezen, maar wel vol en chocoladeïg. Net zoals we ons een
chocoladetaart voorstelden.
Om onze creatieve zelven toch nog
een beetje te uiten, maakten we zelf een sausje voor over onze taart. En daarna
volgden de traditionele belachelijke selfies en lachten we onszelf buikpijn...
Ons doel om weer een legendarisch recept te verzinnen was dan wel niet bereikt, maar we hadden nu wel een heerlijk vegan recept voor chocoladetaart en bovenal hebben we ons een hele middag ontzettend geamuseerd. En plezier maken en genieten is toch waar samen koken in de eerste plaats om zou moeten draaien, denk ik dan.
Decadente chocoladetaart
Gebaseerd op een recept van MinimalistBaker
Natte ingrediënten
-
4 el gemalen lijnzaad + 12 el water
-
250 ml havermelk
-
1 ½ tl appelciderazijn
-
1 zakje bakpoeder
-
150 ml kokosnectar, agavesiroop, ahornsiroop of
honing (niet vegan)
-
150g kokosbloesemsuiker
-
13Og gesmolten kokosolie
-
1 el vanille-extract
-
500g appelmoes (gemixte rauwe appel)
Droge ingrediënten
-
Een snuifje zout
-
120g ongezoet
cacaopoeder
-
120g amandelmeel
-
50g havermeel (fijngemalen havervlokken)
-
200g zelfrijzend bakmeel
Voor het chocoladesausje
-
Kokosroom van 1 blik kokosmelk
-
3 el cacaopoeder
-
2 el ahornsiroop
-
Snuifje zout
- Mix alle natte ingrediënten in de blender tot een gladde massa.
- Meng in een grote mengkom de droge ingrediënten door elkaar.
- Meng de natte mix onder de droge en roer tot een glad, doch stevig beslag.
- Giet het beslag in een met bakpapier beklede, ronde springvorm en bak de taart gedurende 45 minuten tot een uur in de voorverwarmde oven op 180°C of tot een prikker droog uit het midden van de taart komt.
- Meng intussen alle ingrediënten voor het sausje door elkaar.
- Laat de taart afkoelen en serveer met de chocoladesaus en eventueel wat besjes en gehakte walnoten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten